Jan Peszek

Information

Birth date: 1944

 

Education

1966 - PWST w Krakowie

 

 

Filmography

selected filmography:

2020 - Warszawianka, dir. Jacek Borcuch

2020 - Królestwo kobiet, dir. Maciej Bochniak, as Jerzy Szpak

2018 - Juliusz, reż. Aleksander Pietrzak, as Father

2016 - Amok, dir. Katarzyna Adamik, as Profesor Horowitz

2016 - Artyści, dir. Monika Strzępka

2016 - Po prostu przyjaźń, dir. Filip Zylber

2015 - Złe uczynki, dir. Piotr Domalewski, (pacjent)

2015 - Król Życia, dir.Jerzy Zieliński

2014 - Polskie Gówno, dir.Grzegorz Jankowski, as Roman Bloom

2013 - Hiszpanka, dir. Łukasz Barczyk, as Tytus Ceglarski

2011 - Syberiada polska, dir. Janusz Zaorski, as Korniłowicz

2007 - Tajemnica Twierdzy Szyfrów, series, as profesor Hans Kunze

2005 - 6, 11, 12 w Boża podszewkapart II as profesor Witold Romahn

2004 - Pręgi, as editor,

2004 - SPAM, as head of a ward,

2003-2005 - Defekt,  as Jan Ginter,

2003 - Ubu król, as Ubu,

2001 - Eucalyptus,

2001 - Listy miłosne, as doctor Jerzy, Teresa lover,

2001 - 2, 3 in Marszałek Piłsudski, as captain Józef Rybak,

1999 - Na Plebanii w Wyszkowie 1920, as priest Wiktor Mieczkowski,

1999 - 10 w Policjanci, as priest Kotlarczyk,

1999 - Ojciec Marnotrawny (12) in Rodzina Zastępcza, as Romek father,

1997 - Darmozjad Polski, as Juliusz,

1997 - Warszawa (4), Gospodarstwo i Ogrody (5), Równina (7) w Sława i Chwała as Szuszkiewicz, prawnik Bilińskich,

1996 - Dzień Wielkiej Ryby as Jan,

1996 - 8 w Ekstradycja 2 as priest Jan, friend of Halski,

1996 - Inwazja Świąteczna (5), Maszyna Zmian. Nowe Przygody, as Pułkownik Matula,

1996 - Nocne Graffiti, as Rafał Nowak,

1995 - Les Milles, as Alexander Hazenfoeder,

1995 - Łagodna, as doctor,

1994 - Spis Cudzołożnic, as dean,

1994 - Śmierć jak Kromka Chleba, as major WP,

1993 - Pod Klucz czyli Prawo Własności (13) in 40-latek. 20 lat później as Konstanty Zioło,

1993 - Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza,  as hrabia Jaromir,

1992 - Kiedy Rozum Śpi, as Kaltfisch,

1991 - 30 Door Key, as Młodziak,

1991 - A Womat at War, as doctor Emil Breslauer,

1991 - Panny i Wdowy, as actor Stanisław Chmurka,

1991 - V. I. P., as Delekta, wiceminister spraw zagranicznych,

1990 - Eminent Domain, as pisarz Pióro,

1990 - Korczak, as Max Bauer,

1990 - Pożegnanie Jesieni, as hrabia Jędruś Łohoyski,

1990 - Ucieczka z kina "Wolność", as Raskolnikow,

1990 - Zakład, as dyrektor zakładu Wygon,

1990 - Życie za Życie. Maksymilian Kolbe, as ojciec gwardian w klasztorze w Niepokalanowie,

1989 - Bal na Dworcu w Koluszkach, as Horacy,

1988 - Łabędzi Śpiew (1988), as Stefan Dziedzic,

1988 - Niezwykła Podróż Baltazara Kobera, (dubbing),

1988 - Schodami w Górę Schodami w Dół, as Eustachy Lilipowski,

1987 - Trójkąt Bermudzki, as Ludwik Włodarski,

1986 - Ostatnie Lato (6) w Na Kłopoty... Bednarski, as jubiler Johann Gerhard,

1986 - Prywatne Śledztwo, as Marek,

1984 - Pismak, as Sykstus,

1984 - Powrót (6) w Rozalka Olaboga,  as inżynier,

1984 - Miłość Piotra (7) w Rycerze i Rabusie, as Stanisław Zgurski,

1983 - Ostrze na Ostrze, as Stanisław Zgurski,

1982 - Bluszcz, as Wojtek,

1981 - Był Jazz, as Gajec z UB,

1979 - Epizod

1979 - Podróż do Arabii, as Jan Rościszewski,

1975 - Żelazna Obroża, as journalist,

1971 - Szerokiej Drogi, Kochanie 

1969 - Znaki na Drodze