Scenografowie

Allan Starski

Informacje

Rok urodzenia: 1943

Scenograf, absolwent warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Laureat Oscara i Nagrody Krytyków Filmowych Los Angeles za scenografię do „Listy Schindlera” Stevena Spielberga. Twórca scenografii do jedenastu filmów Andrzeja Wajdy, wśród których jest m.in. „Człowiek z marmuru”, „Panny z Wilka”, „Danton”, „Pan Tadeusz”. Pracuje z najwybitniejszymi reżyserami polskimi i zagranicznymi. Współpracował z Agnieszką Holland („Europa, Europa” i „Plac Waszyngtona”), Romanem Polańskim („Pianista” i „Oliver Twist”) i Peterem Webberem („Hannibal, po drugiej stronie maski”). Laureat licznych nagród filmowych, m.in. francuskiego Cesara za „Pianistę”, Polskiej Nagrody Filmowej Orzeł za „Pianistę”, „Pana Tadeusza” i „Pokłosie”. Laureat Złotej Żaby na festiwalu Camerimage. Członek SFP, Polskiej Akademii Filmowej i Europejskiej Akademii Filmowej.

 

Nagrody

2016 Nagroda Specjalna PSC

2015 11 kwietnia na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi odsłonięto gwiazdę Allana Starskiego w Alei Gwiazd (w okolicach Hotelu Grand i kina "Polonia")

2015 Nagroda  Nagrodę za całokształt twórczości i wkład w rozwój polskiej kinematografii na 29. Tarnowskiej Nagrodzie Filmowej

2015 Nagroda  "Złoty Glan" na 20. Forum Kina Europejskiego "ORLEN-Cinergia" w Łodzi

2014 Odznaczenie Złotym Medalem "Zasłużony Kulturze - Gloria Artis"

2014 - Nagroda za całokształt twórczości na Avvantura Festival Film Forum w Zadarze

2013 - POKŁOSIE, Orzeł (Polska Nagroda Filmowa), Nagroda w kategorii: Najlepsza scenografia

2012 - Nagroda Specjalna "Grand OFF" na Festiwalu "Grand OFF - Najlepsze Niezależne Filmy Świata" w Warszawie

2009 - Nagroda Specjalna dla scenografa ze szczególną wrażliwością wizualną na XVII Międzynarodowym Festiwalu Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych "Plus Camerimage" w Łodzi

2008 - Doroczna Nagroda Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w dziedzinie filmu

2007 - nagroda "Skrzydeł" za "za szczególne osiągniecia w dziedzinie sztuki filmowej poza Polską,

          za rozwinięcie skrzydeł w świecie" na Festiwalu Filmu Polskiego w Ameryce

2003 - THE PIANIST Orzeł, Polska Nagroda Filmowa w kategorii: najlepsza scenografia
2003 - THE PIANIST Cezar (Nagroda Francuskiej Akademii Sztuki Filmowej) w kategorii: najlepsza scenografia
2001 - PRAWO OJCA Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepsza scenografia; za rok 2000
2000 - PAN TADEUSZ Orzeł, Polska Nagroda Filmowa w kategorii: najlepsza scenografia; za rok 1999; przyznana 10 kwietnia
1993 - SCHINDLER`S LIST Oscar (Nagroda Amerykańskiej Akademii Sztuki Filmowej) w kategorii: scenografia
1990 - LAWA Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnego
1979 - PANNY Z WILKA Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda za scenografię

 

Filmografia

2014 - THE CUT - reż.Fatih Akin

2011 - POKŁOSIE- reż. Władysław Pasikowski,
2008 - Snow Princess (w produkcji)- reż Mark Roemmich
2007 - HANNIBAL RISING reż Peter Webber
2005 - OLIVER TWIST- reż. Roman Polański
2004 - EUROTRIP- reż. Jeff Schaffer
2003 - THE I INSIDE- reż Roland Suso Richter
2002 - THE PIANIST- reż. Roman Polański
2000 - THE BODY- reż. Jonas McCord
1999 - PRAWO OJCA- reż. Marek Kondrat
1999 - PAN TADEUSZ- reż Andrzej Wajda
1997 - WASHINGTON SQUARE- reż. Agnieszka Holland
1997 - HISTORIE MIŁOSNE- reż. Jerzy Stuhr
1995 - WIELKI TYDZIEŃ- reż. Andrzej Wajda
1994 - EL DETECTIVE Y LA MUERTE- reż. Gonzalo Suarez
1993 - SCHINDLER`S LIST- reż. Steven Spielberg
1992 - REPUBLIK DER TRAUME Scenografia,
1992 - PIERŚCIONEK Z ORŁEM W KORONIE reż. Andrzej Wajda
1992 - DAENS reż. Stijn Coninx
1991 - PAPIEROWE MAŁŻEŃSTWO reż. Krzystof Lang
1991 - KONIEC GRY reż. Feliks Falk
1990 - KORCZAK reż. Andrzej Wajda
1990 - EUROPA EUROPA reż. Agnieszka Holland
1990 - EMINENT DOMAIN Scenografia,
1989 - LAWA reż. Tadeusz Konwicki,
1988 - LES POSSEDES reż. Andrzej Wajda,
1988 - NOTTURNO Scenografia,
1988 - DOTKNIĘCI Scenografia,
1987 - FLYING FEVER Scenografia,
1987 - ESCAPE FROM SOBIBOR reż. Jack Gold,
1987 - BRUNO SCHULZ Scenografia,
1986 - MIT MEINEN HEISSEN TRANEN Scenografia,
1985 - JEZIORO BODEŃSKIE Scenografia,
1984 - ZABAWA W CHOWANEGO Scenografia,
1984 - BEZ KOŃCA reż. Krzysztof Kieślowski,
1984 - BARYTON reż. Andrzej Wajda,
1983 - EINE LIEBE IN DEUTSCHLAND Scenografia,
1982 - DANTON Scenografia,
1981 - DZIECINNE PYTANIA reż. Janusz Zaorski,
1981 - CZŁOWIEK Z ŻELAZA reż. Andrzej Wajda,
1980 - Z BIEGIEM LAT, Z BIEGIEM DNI reż. Andrzej Wajda,
1979 - PANNY Z WILKA reż. Andrzej Wajda,
1979 - DYRYGENT Scenografia,
1978 - WSTECZNY BIEG Scenografia,
1978 - CO MI ZROBISZ JAK MNIE ZŁAPIESZ reż. Stanisław Bareja
1978 - BEZ ZNIECZULENIA reż. Andrzej Wajda
1977 - SPRAWA GORGONOWEJ reż. Janusz Majewski
1977 - SAM NA SAM reż. Andrzej Kostanko
1976 - SMUGA CIENIA reż. Andrzej Wajda
1976 - CZŁOWIEK Z MARMURU reż. Andrzej Wajda, Witold Holtz
1976 - BRUNET WIECZOROWĄ PORĄ reż. Stanisław Bareja,
1975 - STRACH Scenografia, Dekoracja wnętrz,
1974 - S. O. S. Scenografia,
1974 - KATASTROFA (1974; film tv), KARUZELA w NAJWAŻNIEJSZY DZIEŃ ŻYCIA Scenografia,
1973 - WIELKA MIŁOŚĆ BALZAKA Współpraca scenograficzna,
1973 - CHŁOPCY Scenografia,
1971 - AGENT NR 1 Współpraca scenograficzna,
1970 - ALBUM POLSKI Współpraca scenograficzna,
1970 - AKCJA BRUTUS Scenograf II,