Scenografowie

Ilona Binarsch

Informacje

Rok urodzenia: 1976

Projektant kostiumów, scenograf w teatrach dramatycznych, lalkowych, operowych,  w teatrze tańca i filmie. Autorka kolaży i instalacji.

 

Nagrody

2017 - Nagroda dla Ilony Binarsch i twórców „W 80 dni dookoła świata. Tam i z powrotem”

za najlepszy spektakl młodego widza w sezonie 2016-2017.

2012 – Nagroda Artystyczna Miasta Poznania za osiągnięcia w dziedzinie

projektowania scenografii i kostiumów

2007 – nagroda Ministra Kultury przy współudziale Instytutu Teatralnego im.

Z. Raszewskiego i Związku Artystów Scen Polskich za oprawę plastyczną

do przedstawienia „Świetliki” w II Ogólnopolskim Konkursie na Teatralną

Inscenizację Dawnych Dzieł Literatury Europejskiej

2006 – Stypendium Artystyczne Miasta Poznania za osiągnięcia w dziedzinie

projektowania scenografii i kostiumów

2006 – nagroda na XXXI Opolskich Konfrontacjach Teatralnych za kostiumy

do przedstawienia „Iwona Księżniczka Burgunda” w reż. A. Tyszkiewicza

2004 – główna nagroda Ministra Kultury przy współudziale Teatru Narodowego

i Związku Artystów Scen Polskich za scenografię i kostiumy do

spektaklu „36,6” w X Ogólnopolskim Konkursie na Wystawienie

Polskiej Sztuki Współczesnej

2001 - nagroda główna w IV edycji Ogólnopolskiego Konkursu im. Zenobiusza

Strzeleckiego na najlepszy dyplom ze scenografii (Polskie Centrum

Scenografii, Katowice) za scenografię i kostiumy do „Ubu Król” Alfreda Jarry.

2000 – stypendium Lwowskiej Akademii Sztuk Pięknych, w pracowni szkła

i projektowania biżuterii

 

Filmografia

FILM:

2016 - 2017 - "Ucho Prezesa", kostiumy, serial, scenariusz Robert Górski

2015- "Niewidzialne", kostiumy, reż. Paweł Sala

2015 – „Gwiazdy”, kostiumy, Film fabularny, reż. Jan Kidawa- Błoński

2015 – „Test”, kostiumy, Film fabularny – krótkometrażowy, reż. Teresa Czepiec

2015 - „Walser”, kostiumy, Film fabularny, reż. Zbigniew Libera

2011 - „Srebrny lis Felicji T.”, Kostiumy, Film fabularny, reż. Edward Etler

2010 – „Ewa”, Film fabularny, kostiumy, reż. Ingmar Villqist i Adam Sikora

2006 – „Umarli ze Spoon River”, kostiumy, Teatr Telewizji, reż. Jolanta Ptaszyńska 

1999 – „Czy można się przysiąść?, dekoracja wnętrz, kostiumy, reż. Tomek Tryzna

 

TEATR:

2017- "Inwazja jaszczurów", kostiumy, reż. Robert Talarczyk, Teatr im. H. Modrzejewskiej w Legnicy

2016 - "Maj zaczyna się we wtorek" scenografia i kostiumy do programu; Kabaret Moralnego Niepokoju

2016 - "Zakonnica w przebraniu"  kostiumy do musicalu, reż. Jacek Mikołajczyk, premiera Teatr Muzyczny w Poznaniu

2016 - "W 80 dni dookoła świata"  scenografia ,kostiumy , reż. Robert Talarczyk , Teatr Śląski

2015 - "Sztuka mięsa", kostiumy, scenografia, reż. Robert Talarczyk, Teatr Śląski

2015 – „Rodzina  Addamsów”, kostiumy do musicalu, reż. Jacek Mikołajczyk, Gliwicki Teatr Muzyczny

2014 – „Jerzyk dzisiaj nie pije”, kostiumy do programu, Kabaret Moralnego Niepokoju

2014 – „Czerwona droga do Sabaiby”, kostiumy do spektaklu, reż. Emilia Sadowska, Teatr im. Stefana Jaracza w Olsztynie

2013 – „Psiakość II”, scenografia i kostiumy do spektaklu, reż. Mariola Ordak – Świątkiewicz, Opolski Teatr Lalki i Aktora

2013 – „Królestwo Koralowej Rafy”, kostiumy do spektaklu, reż. Mariola Ordak – Świątkiewicz,  Teatr Lalki i Aktora w Wałbrzychu

2013 – „Zdrówko” , kostiumy do spektaklu, Kabaret Moralnego Niepokoju

2013 – “Absolwent”, kostiumy do spektaklu, reż. Jakub Krofta, Teatr Dramatyczny w Warszawie

2013 – „My Fair Lady”, kostiumy do musicalu, reż. Robert Talarczyk,  Opera Śląska w Bytomiu

2012 – „WTF”, scenografia i kostiumy do spektaklu, reż. AnonyMMous.org, Teatr Ósmego Dnia w Poznaniu

2012 – „O smacznym i zdrowym jedzeniu. Utwór polityczny”, scenografia i kostiumy, reż. Małgorzata Warsicka, Teatr Dramatyczny w Wałbrzychu

2012 – „Kama, Koma, Play”, scenografia i kostiumy, reż. Sebastian Krysiak, Teatr Dramatyczny w Wałbrzychu

2012 – „Wielka Głód”, scenografia i kostiumy, reż. Sebastian Majewski,  Teatr Dramatyczny w Wałbrzychu

2012 – „Miłość w Konigshutte”, kostiumy do spektaklu , reż. Ingmar Villqist,

premiera Teatr Polski , Bielsko-Biała

2012 - „ Rysunek z pamięci”, aranżacja przestrzeni , kostiumy do spektaklu,

reż. Weronika Fibich, premiera Teatr Szwalnia, Łódź

2011 - „Ptak”, scenografia i kostiumy do spektaklu, reż. Julia Szmyt-Krych,

premiera Festiwal Teatralny Maski, Poznań

2011 -„Wonderful Town”, scenografia i kostiumy do musicalu, reż. Zbigniew Macias,

premiera Teatr Muzyczny, Łódź

2011 - „Psiakość”, kostiumy i lalki do spektaklu reż. Mariola Ordak-Świątkiewicz,

premiera Opolski Teatr Lalki i Aktora

2011 – Pasaż Kultury, scenografia i aranżacja przestrzeni, Stary Rynek , Poznań

2010 – „Bodyland”, scenografia i kostiumy do spektaklu, reż. Iwona Pasińska,

premiera Festiwal Teatralny Malta, Poznań

2010 – „Animo Tristi”, kostiumy do spektaklu, reż. Palmer Eldritch, premiera

Teatr Ósmego Dnia, Poznań

2010 – „Bodyland”, scenografia i kostiumy do spektaklu, reż. Iwona Pasińska,

premiera projektu Drugie Miasto, Poznań

2009 – „Recycling”, scenografia i kostiumy do spektaklu ,reż. Weronika Fibich,

premiera Teatr Kana , Szczecin

2009 – „Producenci”, kostiumy do musicalu, reż. Michał Znaniecki, premiera

Teatr Rozrywki, Chorzów

2009 – „Córka źle strzeżona”, scenografia do baletu, choreografia Natalia

Fedorowa, premiera Opera na Zamku, Szczecin

2009 – „Napój Miłosny”, kostiumy do spektaklu operowego, reż. Michał

Znaniecki, premiera Opera Wrocławska

2008 – „Formuła Kosmosu”, scenografia i kostiumy do monodramu,

reż. Marta Marchow, premiera Festiwal Teatralny Maski, Poznań

2008 – „Wieczorynka”, koncepcja przestrzeni i kostiumy do spektaklu ,reż.

Ula Kijak, premiera Międzynarodowy Festiwal Teatralny Malta, Poznań

2008 – „ Otello” , kostiumy do widowiska operowego, reż. Michał Znaniecki,

premiera Opera Wrocławska

2007 Historia de un Amor”, scenografia i kostiumy do spektaklu, Teatr

Canoa, premiera Festiwal Teatralny Cervantino, Guanahuato, Meksyk

2007 „Szklana Góra”, kostiumy do spektaklu, reż. Mariola Ordak, premiera

Teatr Lalki i Aktora, Wałbrzych

2007 –„777” kostiumy do spektaklu, reż. Wojciech Wiński, premiera Międzynarodowy Festiwal Teatralny Malta, Poznań

2007 – „Napój miłosny”, kostiumy do widowiska operowego, reż. Michał

Znaniecki, premiera Opera Wrocławska

2006 – „Moralność”, kostiumy do spektaklu, reż. Ula Kijak, premiera Teatr

im. W. Bogusławskiego, Kalisz

2006 – „Ambasada”, scenografia i kostiumy do spektaklu, reż. Wojtek Wiński,

Teatr Usta Usta, premiera CK Zamek, Poznań

2006 – „Baśń o rycerzu bez konia”, kostiumy do spektaklu, reż. Mariola

Ordak, premiera Opolski Teatr Lalki i Aktora im. A.Smolki, Opole

2006 – „Świetliki”, kostiumy do spektaklu, reż. Robert Drobniuch, premiera

Białostocki Teatr Lalek, Białystok

2005 – „ Iwona księżniczka Burgunda”, kostiumy do spektaklu, reż. Artur

Tyszkiewicz, premiera Teatr im. J. Szaniawskiego, Wałbrzych

2005 - „Cadillac”, kostiumy do spektaklu, reż. Wojciech Wiński, Teatr Usta

Usta, premiera Międzynarodowy Festiwal Teatralny Malta, Poznań

2005 - „Klątwa Cesarskiej Włóczni”, scenografia i kostiumy do spektaklu,

reż. Paweł Kamza , premiera Teatr im. Heleny Modrzejewskiej Legnica

2005 - aranżacja przestrzeni do wystawy Macieja Pauksztełło, Galeria Tower

Building, Łódź

2004 - „Ambroży”, kostiumy do spektaklu, reż. Wojtek Wiński, Teatr Usta Usta,

premiera Międzynarodowy Festiwal Teatralny Malta, Poznań

2003 - „ ... a ja tańczę”, scenografia i kostiumy do przedstawienia,

reż. Ewa Wycichowska, współpraca z Małgorzatą Szczęśniak, premiera

Teatr Wielki, Poznań

2003 – „36,6”, scenografia i kostiumy do spektaklu, reż. Adam Ziajski,

Teatr Strefa Ciszy, premiera Stara Rzeźnia, Poznań

2003 Pruder-ja”, kostiumy do spektaklu, Polski Teatr Tańca, choreografia

Andrzej Morawiec, premiera Teatr Wielki, Poznań

2002 – „... i Tu”, scenografia i kostiumy do przedstawienia,

reż. Ewa Wycichowska, premiera Teatr Logos, Łódź

2002 Pressing”, kostiumy do widowiska plenerowego, reż. Adam Ziajski,

Teatr Strefa Ciszy, premiera Międzynarodowy Festiwal Teatralny Malta,

Poznań

2001 Kuranty”, kostiumy i scenografia do widowiska teatralnego,

reż. Adam Ziajski, Teatr Strefa Ciszy, premiera Poznań

1999 Gwiazda”, scenografia i kostiumy do widowiska telewizyjnego,

reż. Dorota Latour, dla TVP 1

 

Wystawy:

2004- wystawa zbiorowa; Miejska Galeria Sztuki Okna; Słubice

2004 - wystawa zbiorowa w V rocznicę śmierci Władysława Hasiora, Galeria

Miejska Zakopane

2004 - wystawa zbiorowa; Galeria Sztuki Współczesnej Solvay, Kraków

2004 – indywidualna wystawa kolaży i instalacji; Galeria Absynth, Poznań

2003 – wystawa na I Biennale > Środowisko Sztuki – Poznań

2002 indywidualna wystawa kolaży i instalacji, Galeria Kisielice, Poznań