Wojciech Smarzowski

Informacje

Rok urodzenia: 1963

 

Nagrody

2017

WOŁYŃ - nagroda im. Krzysztofa Krauze,

WOŁYŃ - Orzeł (Polska Nagroda Filmowa), Nagroda Publiczności,

WOŁYŃ - Orzeł (Polska Nagroda Filmowa), Nagroda w kategorii: Najlepsza reżyseria,

WOŁYŃ - Orzeł (Polska Nagroda Filmowa), Nagroda w kategorii: Najlepszy film,

WOŁYŃ - Orzeł (Polska Nagroda Filmowa), Nominacja w kategorii: Najlepszy scenariusz,

WOŁYŃ - Złota Taśma (Nagroda Koła Piśmiennictwa Filmowego SFP),

WOŁYŃ - Nagroda im. Krzysztofa Krauzego (przyznana przez Gildia Reżyserów Polskich) Nominacja

2016

WPŁYŃ - Gdynia (Festiwal Filmowy) Nagroda festiwali i przeglądów filmu polskiego za granicą, 3 nagrody dla współtwórców filmu oraz nagroda prezesa TVP,

2015

POD MOCNYM ANIOŁEM - Orzeł (Polska Nagroda Filmowa), Nominacja w kategorii: Najlepszy scenariusz,

2014

POD MOCNYM ANIOŁEM - Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych; od roku 2012 Gdynia Film Festival) Srebrne Lwy

POD MOCNYM ANIOŁEM - Główna Nagroda dla najlepszego filmu, Ceau Cinema, Timiszoar, Rumunia,

2014

"Laur Cisowy" za wybitne osiągnięcia na 18. Festiwalu Filmu-Muzyki-Malarstwa "Lato z Muzami" w Nowogardzie

2013

DROGÓWKA- Orzeł (Polska Nagroda Filmowa) Nagroda w kategorii: Najlepszy scenariusz

DROGÓWKA- Bilet, Nagroda Stowarzyszenia "Kina Polskie" Złoty Bilet

2012
RÓŻA - Polska Nagroda Filmowa Orzeł za najlepszą reżyserię.
RÓŻA - Polska Nagroda Filmowa Orzeł dla najlepszego filmu.


2011
RÓŻA 36 FPFF GDYNIA
Nagroda dziennikarzy
Nagroda ZŁOTY KLAKIER - za najdłużej oklaskiwany film
Nagroda Festiwali przeglądów kina polskiego za granicą
Nagroda Polskiej Federacji DKF Don Kichot

2005
WESELE (2004) Toruń (Lato Filmów) Wyróżnienie w Konkursie na Film z Najlepszym Scenariuszem
WESELE (2004) Toruń (Lato Filmów) Nagroda Dziennikarzy
WESELE (2004) Paszport "Polityki" (nagroda kulturalna tygodnika "Polityka") nagroda w kategorii: film "za mistrzowską reżyserię oraz bezkompromisowość w portretowaniu brzydszej twarzy naszej codzienności"; za rok 2004
WESELE (2004) Orzeł, Polska Nagroda Filmowa w kategorii: najlepszy scenariusz; za rok 2004
WESELE (2004) Orzeł, Polska Nagroda Filmowa w kategorii: najlepsza reżyseria; za rok 2004
WESELE (2004) Lubomierz (FF Komediowych) Złoty Granat
WESELE (2004) Karlovy Vary (MFF) Wyróżnienie Specjalne Jury Konkursu "East od The West"

2004
WESELE (2004) Warszawa (WFF) nagroda HBO za scenariusz
WESELE (2004) Locarno (MFF) wyróżnienie jury młodzieżowego
WESELE (2004) Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda Stowarzyszenia Filmowców Polskich za twórcze przedstawienie współczesności
WESELE (2004) Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Nagroda Specjalna Jury
WESELE (2004) Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda Rady Programowej TVP
WESELE (2004) Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda Prezesa Zarządu Telewizji Polskiej
WESELE (2004) Cottbus (Festiwal Młodego Kina Wschodnioeuropejskiego) Wyróżnienie

2002
KURACJA Sopot (Krajowy Festiwal Teatru Polskiego Radia i Teatru TV "Dwa Teatry") Grand Prix za adaptację i reżyserię
KURACJA Płowdiw (MFF Telewizyjnych) Nagroda Specjalna Jury
KURACJA Katowice (Ogólnopolski Festiwal Sztuki Reżyserskiej "Interpretacje") "Laur Konrada"

1999
MAŁŻOWINA Koszalin (KSF "Młodzi i Film") Nagroda Specjalna Jury za najlepszy film w konkursie polskim; przyznana przez Jury Młodych
"Fryderyk `98" w kategorii: teledysk roku za "To nie był film" zespołu Myslovitz

 

Filmografia

2015 - WOŁYŃ - film fab., Reżyseria, Scenariusz

2013- ANIOŁ- film fab. Reżyseria, Scenariusz
2012 - DROGÓWKA - film fab. Reżyseria, Scenariusz
2011- RÓŻA- film fab. Reżyseria,
2009 - DOM ZŁY - film fab. Reżyseria, Scenariusz,
2008 - BRZYDULA- serial tv. Reżyseria (odcinki: 1-20),
2004 - WESELE - film fab. Reżyseria, Scenariusz,
2003-2008 - NA WSPÓLNEJ - serial tv.Reżyseria
2000 - SEZON NA LESZCZA- film fab. Scenariusz,
1998 - MAŁŻOWINA- film fab. Reżyseria, Scenariusz,
1991 - SKARGA Współpraca operatorska (PWSFTviT-Łódź),

FILMY DOKUMENTALNE
1996 - PSY TOTALITARYZMU Zdjęcia,
1994 - SZWEJKI Zdjęcia,

SPEKTAKLE TELEWIZYJNE
2006 - CZTERY KAWAŁKI TORTU Adaptacja, Reżyseria,
2004 - KLUCZ Reżyseria,
2001 - KURACJA Adaptacja, Reżyseria,

 

Video

bzwbk jubileusz
bzwbk szatnia
VISION EXPRESS