Jan P. Matuszyński

Informacje

Rok urodzenia: 1984

Ukończył reżyserię na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego i program dokumentalny w Szkole Wajdy. Autor etiud „15 lat milczenia”, „Afterparty” i dokumentu „Niebo”, pokazywanych na festiwalach w Polsce i zagranicą. Reżyser pełnometrażowego dokumentu „Deep Love”, za który dostał m.in. Wielką Bramę Wolności na Gdańsk DocFilm Festival, Srebrnego Lajkonika na Krakowskim Festiwalu Filmowym i nagrodę dla najlepszego filmu dokumentalnego na MFF w Moskwie. „Ostatnia Rodzina” to jego pełnometrażowy debiut fabularny.

 

Wykształcenie

Ukończył reżyserię na Wydziale Radia i Telewizji im. K. Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach oraz kurs dokumentalny w Mistrzowskiej Szkoły Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy

 

Nagrody

2017 - Ostatnia rodzina, Nagroda Publiczności, 10.Netia Off Camera,

2017 - Ostatnia rodzina, Krakowska Nagroda Filmowa, 10.Netia Off Camera,

2017 - Ostatnia Rodzina, Statuetka "Publika", 31. Tarnowska Nagroda Filmowa,

2017 - Orzeł (Polska Nagroda Filmowa),nagroda w kategorii: Odkrycie Roku,

2017 - Orzeł (Polska Nagroda Filmowa), nominacja w kategorii: Najlepsza Reżyseria za film "Ostatnia Rodzina",

2017 - nagroda specjalna „Bo wARTo!”, MocArty RMF Classic,

2017 - Ostatnia rodzina, Września (Ogólnopolski Festiwal Sztuki Filmowej "Prowincjonalia"), Główna Nagroda Publiczności – „Jańcio Wodnik” dla najlepszego filmu fabularnego,

2017 - Paszport "Polityki", Nagroda za „Ostatnią Rodzinę” - za najdojrzalszy artystycznie debiut ostatnich sezonów. Za twórcze poszerzenie formuły kina biograficznego oraz perfekcyjną współpracę z aktorami, której rezultatem stały się wybitne kreacje odtwórców głównych ról.

2017 - Ostatnia rodzina, Złota taśma, Nagroda Koła Piśmiennictwa Filmowego SFP,

2016 - Ostatnia rodzina, Warszawa (CentEast Market Warsaw") Nagroda PISF dla najlepszego polskiego filmu

2016 - Ostatnia rodzina, Toruń (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Tofifest") "Złoty Anioł" w konkursie filmów polskich "From Poland"

2016 - Ostatnia rodzina, Nagroda "Perspektywa" imienia Janusza "Kuby" Morgensterna - za najbardziej obiecujący debiut dla reżysera, którego twórczość posiada wielki potencjał i perspektywę rozwoju na przyszłość.

2016 - Ostatnia rodzina, Paryż (Festiwal "KinoPolska") Nagroda Główna

2016 - Ostatnia rodzina, Lizbona - Estoril (Lisbon & Estoril Film Festival) Nagroda “Jaeger-LeCoultre” dla najlepszego filmu

2016 - Ostatnia rodzina, Kijów (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Mołodist") Grand Prix

2016 - Ostatnia rodzina, Gdynia (Festiwal Filmowy) Nagroda Publiczności

2016 - Ostatnia rodzina, Gdynia (Festiwal Filmowy) Nagroda Dziennikarzy

2016 - Ostatnia rodzina, Gdynia (Festiwal Filmowy) Kryształowa Gwiazda Elle

2016 - Ostatnia rodzina, Gdynia (Festiwal Filmowy) Wielka Nagroda Jury "Złote Lwy"

2016 - Ostatnia rodzina, Gdynia (Festiwal Filmowy) Złoty Kangur, nagroda australijskich dystrybutorów

2016 - Ostatnia rodzina, Denver (Denver Film Festival) Nagroda Krzysztofa Kieślowskiego

2016 - Ostatnia rodzina, Cottbus (Festiwal Młodego Kina Wschodnioeuropejskiego) Nagroda za debiut za „intymny portret rodziny artysty, obejmujący dwa pokolenia”

2016 - Ostatnia rodzina, Chicago (Festiwal Filmu Polskiego w Ameryce) Nagroda Specjalna Jury,

2016 - Ostatnia rodzina, Międzynarodowy Festiwal Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych "Camerimage") Nagroda Główna w Konkursie Filmów Polskich

2015 – Deep Love, Nagroda Główna za film dokumentalny na Gdańsk DocFilm Festival,

2015 – Deep Love, Wyróżnienie na DocuDays UA w Kijowie,

2014 – Deep Love, Srebny Lajkonik za najlepszy film dokumentalny na Krakowskim Festiwalu Filmowym,

2014 – Deep Love, Nagroda Jury Studentów na Krakowskim Festiwalu Filmowym,

2014 – Deep Love, Nagroda dla najlepszego filmu dokumentalnego na MFF w Moskwie,

2014 – Deep Love, Wyróżnienie na Mińsk International Film Festival "Listapad",

2012 – Niebo, Wyróżnienie Specjalne na 7th DOCSDF - International Documentary Film Festival of Mexico City,

2012 – Ślepa Miłość, Nominacja do nagrody Fryderyk 2012 (w kategorii wideoklip roku),

2009 – Myjnia, Nagroda Polskiego Kina Niezależnego im. Jana Machulskiego (OFFskar) w kategorii “Najlepsza reżyseria” ,
2009 – Myjnia, Główna Nagroda Publiczności na Festiwalu ShortWaves,
2009 – Wiem, kto to zrobił, Nagroda Publiczności podczas 6. Węgiel Student Film Festiwal,
2008 – Myjnia, I Nagroda podczas IX Festiwalu Filmowego Zamość 2008,

2008 – Myjnia, I Nagroda na 7. Międzynarodowym Forum Niezależnych Filmów Fabularnych "Oskariada",
2008 – 15 lat milczenia, Nagroda Ambasady Francji na 9. Festiwalu Kina Amatorskiego i Niezależnego KAN 2008,
2008 - 15 lat milczenia, I Nagroda w dziedzinie film na "Dolina Kreatywna", konkursie dla młodych talentów organizowanym przez Telewizję Polską S.A. ,
2008 – Myjnia, I Nagroda w konkursie studenckim podczas Międzynarodowego Festiwalu Filmowego "Zoom Zbliżenia" ,
2008 – Myjnia, Nominacja do OFFskara w kategorii "Najlepszy Film Fabularny" ,

2008 – Myjnia, Nominacja do OFFskara w kategorii "Najlepszy Scenariusz" ,
2007 - 15 lat milczenia, Nagroda Publiczności podczas XIV Międzynarodowego Festiwalu Filmowego "Etiuda & Anima 2007" w Krakowie,
2007 - Myjnia, III Nagroda w konkursie studenckim  IV Gliwicki Offowy Festiwal Filmowy GOFFR 2007,
2007 – Razem, I Nagroda w konkursie studenckim XIII Festiwal Filmowy i Artystyczny "Lato filmów 2007" w Toruniu,
2007 - Razem, II Nagroda Publiczności  na II Festiwalu Filmów Filozoficznych "Kinematograf Filozoficzny" w Krakowie,

 

Filmografia

2017 - Druga Szansa, (seria 4), Reżyseria

2016 – Ostatnia rodzina, Reżyseria 

2014 – Kolaudacja, Reżyseria, Montaż, Dźwięk na planie

2013 – Deep Love, Reżyseria

2012 – Offline, Reżyseria
2011 – Niebo, Reżyseria, Scenariusz

2010 – Amisze znad Wisły, Reżyseria
2009 – Afterparty, Reżyseria, Scenariusz,
2008 – Wiem, kto to zrobił, Reżyseria, Scenariusz, Montaż,
2007 – 15 lat milczenia, Reżyseria, Montaż,
2007 – Myjnia, Reżyseria, Scenariusz, Montaż,
2006 – Razem, Reżyseria, Scenariusz, Montaż,

 

Video: 

2012 - Ślepa miłość – Ania Rusowicz,

 

Video

Polocard Magnez
Gripblocker
Polocard
Orange Moneta