Filip Marczewski

Informacje

Rok urodzenia: 1974

 

Wykształcenie

PWSFTviT w Łodzi
Międzywydziałowe Studia Humanistyczne

 

Nagrody

Wybrane nagrody:

2013 BEZ WSTYDU - CIVIS Media Prize Berlin Niemcy
Najlepszy europejski film poruszający temat tolerancji
2009 JAK W NIEBIE Festiwal filmów zrealizowanych w PWSFTviT Turek
Grand Prix
2007 MELODRAMAT - Cinefest ; Międzynarodowy Festiwal Filmowy Węgry
Grand Prix
2007 MELODRAMAT - Cinefest; Międzynarodowy Festiwal Filmowy Węgry
Nagroda Jury Studenckiego
2006 MELODRAMAT - Academy of Motion Picture Arts and Sciences -
OSCAR nominacja w kategorii Najlepszy zagraniczny film studencki
2006 MELODRAMAT -Międzynarodowy Festiwal Filmowy Huesca Hiszpania
Grand Prix
2006 MELODRAMAT - Międzynarodowy Festiwal Filmowy w St.Louis USA
Najlepszy zagraniczny film krótkometrażowy
2006 MELODRAMAT - Międzynarodowy Festiwal Filmowy. Kijów Ukraina
Najlepszy film studencki
2006 MELODRAMAT - CILECT Prize ; Nominacja - Madryt Hiszpania
2006 MELODRAMAT Art Film ; Międzynarodowy Festiwal Filmowy Słowacja
Najlepszy film studencki
2006 MELODRAMAT - Offskar w kategorii filmów ze szkół filmowych
Najlepszy reżyser
2006 MELODRAMAT MECAL; Międzynarodowy Festiwal Filmowy Hiszpania
Grand Prix
2006 MELODRAMAT Aye Aye ; Międzynarodowy Festiwal Filmowy Francja
Grand Prix
2006 MELODRAMAT Euroshorts Międzynarodowy Festiwal Filmowy Warszawa
Najlepszy Reżyser
2006 MELODRAMAT WorldFest ; Międzynarodowy Festiwal Filmowy Houston USA
Silver REMI
2006 MELODRAMAT ZIFF; Międzynarodowy Festiwal Filmowy Zimbabwe
Grand Prix
2006 MELODRAMAT Festival Brasileiro de Cinema Universitario Brazylia
Nagroda za wkład artystyczny
2005 MELODRAMAT , Łodzią po Wiśle , Warszawa
Grand Prix
2005 MELODRAMAT Praski Festiwal Filmów Krótkometrażowych Czychy
Wyróżnienie
2005 MELODRAMAT Lato Filmów ; Toruń Polska
Grand Prix
2005 BIEDA ZIEMIA Festiwal Filmów Dokumentalnych Parnu Estonia
Wyróżnienie
2005 BIEDA ZIEMIA Festiwal Narodów Austria
Wyróżnienie
2005 CYRANO Offscar Polska
Najlepszy scenariusz
2004 CYRANO Lato Filmów, Kazimierz Dolny Polska
Grand Prix
2004 CYRANO , KRAKFFA Kraków Polska
Grand Prix
2004 CYRANO Jutro Filmów, Warszawa
Grand Prix

 

Filmografia

Wybrana filmografia:

2012 - BEZ WSTYDU pełnometrażowy film fabularny
2008 - JAK W NIEBIE krótkometrażowy film dokumentalny
2005 - MELODRAMAT krótkometrażowy film fabularny
2004 - CYRANO krótkometrażowy film fabularny
2004 - BIEDA ZIEMIA krótkometrażowy film dokumentalny

 

Video

"Eurobank Gotówka - sklep sportowy"
"Eurobank Gotówka - sklep z zabawkami"
Fundacja Radia Zet