Marek Koterski

Informacje

Rok urodzenia: 1942

 

Nagrody

2016 - "Super Film 25-lecia" za "Dzień Świra" podczas gali 25-lecia Super Expressu

2014 - Nagroda "Mocnego Solanina" za całokształt twórczości na 6. Solanin Film Festiwalu w Nowej Soli
2012 - BABY SĄ JAKIEŚ INNE Lubomierz (FF Komediowych) Srebrny Granat
2012 - BABY SĄ JAKIEŚ INNE Gdynia (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Nagroda Młodzieżowej Rady Miasta Gdyni
2007 - DZIEŃ ŚWIRA Złota Kaczka (przyznawana przez pismo "Film") "Złota Kaczka" 50-lecia w kategorii: Najlepszy żart dla sceny "Adaś Miauczyński uczy syna angielskiego"
2007 - WSZYSCY JESTEŚMY CHRYSTUSAMI Orzeł, Polska Nagroda Filmowa w kategorii: najlepszy scenariusz
2007 - WSZYSCY JESTEŚMY CHRYSTUSAMI Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepsza reżyseria
2006 - WSZYSCY JESTEŚMY CHRYSTUSAMI Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) nagroda jury młodzieżowego
2006 - WSZYSCY JESTEŚMY CHRYSTUSAMI Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) Brązowa Statuetka Leliwity - Nagroda Główna
2006 - DZIEŃ ŚWIRA Lubomierz (FF Komediowych) Złoty Sierp dla najlepszej komedii ostatniego dziesięciolecia
2006 - WSZYSCY JESTEŚMY CHRYSTUSAMI Ińsko (Ińskie Lato Filmowe) "Złota Rybka"
2006 - WSZYSCY JESTEŚMY CHRYSTUSAMI Gdynia (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda za reżyserię
2006 - WSZYSCY JESTEŚMY CHRYSTUSAMI Gdynia (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda Stowarzyszenia Filmowców Polskich
2003 - DZIEŃ ŚWIRA Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) nagroda specjalna jury młodzieżowego za scenariusz do filmu
2003 - DZIEŃ ŚWIRA Orzeł, Polska Nagroda Filmowa w kategorii: najlepszy scenariusz
2003 - DZIEŃ ŚWIRA Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepsza reżyseria
2002 - DZIEŃ ŚWIRA Lubomierz (FF Komediowych) Brązowy Granat
2002 - DZIEŃ ŚWIRA Ińsko (Ińskie Lato Filmowe) "Złota Rybka"
2002 - DZIEŃ ŚWIRA Gdynia (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda Stowarzyszenia Filmowców Polskich za "twórcze przedstawienie współczesności"
2002 - DZIEŃ ŚWIRA Gdynia (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Grand Prix (Wielka Nagroda Jury "Złote Lwy")
1987 - ŻYCIE WEWNĘTRZNE Syrenka Warszawska (nagroda Klubu Krytyki Filmowej SDP) w kategorii filmu fabularnego
1987 - ŻYCIE WEWNĘTRZNE Koszalin (KSF "Młodzi i Film") nagroda ZSMP nagroda ZW ZSMP w Słupsku dla najlepszego filmu w słupskiej edycji Koszalińskich Spotkań Filmowych
1987 - ŻYCIE WEWNĘTRZNE Koszalin (Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych "Młodzi i Film") Wyróżnienie Jury
1987 - ŻYCIE WEWNĘTRZNE Gdynia (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda za reżyserię
1985 - DOM WARIATÓW Wawrzyn "Radaru" (przyznawany przez tygodnik "Radar")
1985 - DOM WARIATÓW Koszalin (KSF "Młodzi i Film") nagroda za debiut reżyserski za debiut pełnometrażowy
1985 - DOM WARIATÓW Koszalin (Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych "Młodzi i Film") Nagroda Dziennikarzy nagroda im. Wojciecha Wiszniewskiego; dla najciekawiej zapowiadającej się indywidualności twórczej

 

Filmografia

2011: Baby Są Jakieś Inne (reżyseria, scenariusz)
2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami ( reżyseria, scenariusz)
2002: Dzień świra ( reżyseria, scenariusz)
1999: Ajlawju ( reżyseria, scenariusz)
1995: Nic śmiesznego ( reżyseria, scenariusz)
1989: Porno ( reżyseria, scenariusz)
1986: Życie wewnętrzne ( reżyseria, scenariusz)
1986: Pieśń wojenna (realizacja)
1984: Dom wariatów ( reżyseria, scenariusz)
1984: Polski bohater współczesny ( reżyseria, scenariusz)
1982: Przyczyny narkomanii (realizacja)
1981: Przyszłość (realizacja)
1979: Na to wszystko trzeba popatrzeć z tej drugiej, pogodniejszej strony (reżyseria, scenariusz)
1978: Teatr - reżyser i aktor (realizacja, scenariusz)
1978: Teatr - reżyser i tworzywo (realizacja, scenariusz)
1977: Dziwny świat Thomasa Puckey`a (reżyseria, scenariusz)
1976: Naprzód ( montaż, reżyseria, scenariusz)
1976: Piąty międzynarodowy festiwal festiwali teatrów studenckich (fragmenty) - (reżyseria, scenariusz)
1975: Lekka tkliwość (reżyseria, scenariusz)
1974: Opowieść w czerwieni (współpraca reżyserska)
1972: Ech (reżyseria, scenariusz)
1972: Sen na każdy dzień (reżyseria, scenariusz, montaż)
1969: Jeżeli stopnieje śnieg (reżyseria)