Anna Kazejak

Informacje

Rok urodzenia: 1979

Reżyserka, scenarzystka. Studiowała filmoznawstwo, ukończyła reżyserię w łódzkiej Szkole Filmowej. Jej etiudy dokumentalne („Puls”) i fabularne („Jesteś tam”, „Kilka prostych słów”) nagrodzono na kilkudziesięciu festiwalach. Współautorka prezentowanej na MFF w Rotterdamie i nagrodzonej m.in. w Gdyni nowelowej „Ody do radości”, samodzielnie zadebiutowała „Skrzydlatymi świniami” (2010). W 2014 wyreżyserowała „Obietnicę” (Word), nagrodzoną w Gdyni, Wiedniu i Moskwie. Nagradzana również za dokument „Bocznica”. Realizowała też seriale telewizyjne (m.in. „Bez tajemnic” dla HBO Polska). Laureatka konkursów scenariuszowych Hartley-Merrill i Script Pro. Członkini Polskiej i Europejskiej Akademii Filmowej.

 

Wykształcenie

2007 - Reżyseria, PWSTFiTV w Łodzi

 

Nagrody

OBIETNICA

Moskwa (Festiwal Filmów Polskich "Wisła") Nagroda Specjalna za "artystyczną obietnicę dalszych odkryć w gatunku ostrego psychologicznego dramatu społecznego", 2015

Z GÓRY
wyróżnienie na festiwalu OFF CINEMA 2002
wyróżnienie za szczególną wrażliwość na Festiwalu Krótkometrażowych Filmów Fabularnych Oskariada, 2003

PULS
wyróżnienie na festiwalu OFFensiva 2004

JESTEŚ TAM
Główna Nagroda, Najlepszy Film Krótkometrażowy, FilmFestival Cottbus, Festival of East European Cinema 2004
Najlepszy Film Krótkometrażowy, Sisily Film Festival, Tbilisi 2005
Mały Jantar, Najlepsza Polska Etiuda, Młodzi i Film, Koszalin 2004
Najlepszy Film zrealizowany na 35mm, IESAV, Bejrut 2004
Główna Nagroda, Sekcja CEI, Maremetraggio Film Festival, Triest 2005
Grand Prix, International Documentary and Short Film Festiwal, Kosova
Cultural Expression Award, Brazilian Student Film Festival, Rio de Janerio 2005
Złota Kanewka na Festiwalu Kina Amatorskiego i Niezależnego KAN, Wrocław 2004
Brązowy Zamek, OFF CINEMA 2004
Brązowy Off, Offensiva, Wrocław 2005
Dyplom Jury, Message to Man, St. Petersburg 2004
Wyróżnienie, Sopot Film Festival 2004
Wyróżnienie, Festiwal Kina Niezależnego, Zamość 2004


ODA DO RADOŚCI
Nagroda Specjalna Jury, Festiwal Polskich Filmów Fabularnych Gdynia 2005
Najlepszy Debiut, Przegląd Polskich Filmów Fabularnych Debiuty 2005, Konin
Nagroda Specjalna Jury, Jantar 2006, Młodzi i film, Koszalin 2006
Nagroda Dziennikarzy, Młodzi i film, Koszalin 2006
Platinum Award, Najlepsza Produkcja Niskobudżetowa, WorldFest Independent Film Festival, Huston 2007

KILKA PROSTYCH SŁÓW
Najlepszy Film Fabularny (Best Feature Film, Young Talent Film Award), 37. International Film Festival Sehsuchte, Poczdam 2008
Główna Nagroda , Next Reel International Film Festival, Nowy York Singapur 2007
Grand Prix, Łodzią po Wiśle 5 Przegląd Filmów Studenckich z Łódzkiej Szkoły Filmowej 2007
Grand Prix, Oskariada 2007, Festiwal Filmów Niezależnych
Grand Prix, II Międzynarodowy Festiwal Filmów Studenckich Wakacyjne Kadry, 2007
Grand Prix, OFF Era Filmowa, Bydgoszcz 2007
Grand Prix, Festiwal Etiud Filmowych Klaps 2008, Turek 2008
Główna Nagroda w kat. Narrative, Next Frame festival, Philadelphia 2007
Główna Nagroda, Młode Kadry, 2 Światowy Festiwal Filmów Studenckich, Warszawa 2007
Główna Nagroda, 7. Festiwal Filmu Krótkiego, Warszawa 2008
OFFskar 2008, Najlepszy Film
OFFskar 2008, Najlepsza Reżyseria
II Nagroda, w kat. fabuła, MFF Ofensiva, Wrocław 2007
II Nagroda, FIDEC International Film Festival for Film Schools 2008
Brązowy Zamek, OFF CINEMA, Poznań 2007
Najlepsza Reżyseria, ON/OFF 4th European Film Week, Warszawa 2007
Nagroda Specjalna Jury w kategorii Kobiety w kadrze, V. Międzynarodowy Festiwal Młodego Kina CineFest, Miskolec 2008
Nagroda Publiczności, OFF Era Filmowa, Bydgoszcz 2007
Wyróżnienie Honorowe w sekcji Młode Kino, 32. FPFF Gdynia 2007
Wyróżnienie, 10 European Festival of Film Schools, Bolonia 2008
Wyróżnienie, Sopot Film Festiwal, Sopot 2007
Wyróżnienie, Happy End – Festiwal Filmów Optymistycznych 2007
Wyróżnienie, Opolskie Lamy , Opole 2008

BOCZNICA
Nagroda Prezesa TVP S.A za najlepszą reżyserię, 49. Krakowski Festiwal Filmowy, Kraków 2009
Nagroda Studentów Miasta Krakowa, 49. Krakowski Festiwal Filmowy, Kraków 2009
Special Mention, SILVER EYE AWARD, Kategoria: Średni Metraż, 13TH Jihlava IDFF 2009
Najlepszy Film Dokumentalny, 5. Telewizyjny Festiwal Kręci się
Najlepsza Reżyserka, 5. Telewizyjny Festiwal Kręci się
Nagroda Publiczności, DOCBOAT I Internetowy Festiwal Filmów Dokumentalnych, Warszawa 2009
Wyróżnienie Honorowe, International Film Festival, Espinho 2010

SKRZYDLATE ŚWINIE
Kryształowa Gwiazda Elle, 35. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych, Gdynia 2010
Piłkarskie Koziołki, MF Filmów Młodego Widza Ale Kino, Poznań 2010

 

Filmografia


2016:

STRACH, film fabularny, scenariusz, reżyseria

2014:

OBIETNICA, film fabularny

2011:
BEZ TAJEMNIC, serial TV

2010:
SKRZYDLATE ŚWINIE, film fabularny

2009:
BOCZNICA, dokument

2007:
KILKA PROSTYCH SŁÓW, film krótkometrażowy

2006:
APETYT NA MIŁOŚĆ, serial TV

2005:
ODA DO RADOŚCI, wątek śląski, film fabularny

2004
JESTEŚ TAM, film krótkometrażowy
JESTEŚMY, dokument krótkometrażowy

2003:
PULS, dokument krótkometrażowy
MOJE MIEJSCE, dokument krótkometrażowy

2002:
Z GÓRY, film krótkometrażowy


 

Video

Fundacja Dzieci Niczyje