Agnieszka Holland

Informacje

Rok urodzenia: 1948

 

Nagrody

WYBRANE NAGRODY

2012 - m.in. Nominacja do OSCARA , ZŁOTE LWY w Gdyni za "W CIEMNOŚCI"
2008 - Nagroda (Super Wiktor 2007 za całokształt osiągnięć)
2008 - Odznaczenie (Złoty Medal "Gloria Artis - Zasłużony Kulturze")
2004 - JULIE WALKING HOME Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja)
2003 - Nagroda (Nagroda ATLASA za Promowanie Polskiej Kultury za Granicą na 11 Międzynarodowym Festiwalu "Camerimage"
2002 - Nagroda Specjalna "Orzeł"
2001 - Odznaczenie (Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski "za wybitne zasługi dla kultury polskiej, za osiągnięcia w pracy twórczej" (11 listopada)
1999 - Nagroda (nagroda za całokształt twórczości na Festiwalu Filmowym w Las Vegas)
1997 - Nagroda "Skrzydła" za "za szczególne osiągniecia w dziedzinie sztuki filmowej poza Polską, za rozwinięcie skrzydeł w świecie" na Festiwalu Filmu Polskiego w Ameryce)
1993 - Nagroda (Żydowska Nagroda za Osiągnięcia Kulturalne przyznawana przez Krajową Fundację Kultury Żydowskiej w USA)
1992 - EUROPA EUROPA Oscar (Nagroda Amerykańskiej Akademii Sztuki Filmowej) nominacja w kategorii: scenariusz adaptowany
1990 - EUROPA EUROPA Viareggio (MFF) nagroda za reżyserię
1988 - ANNA (1987) Independent Spirit Awards (nagrody kina niezależnego) nominacja w kategorii: najlepszy scenariusz
1988 - KOBIETA SAMOTNA Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Nagroda Specjalna Jury
1981 - GORĄCZKA Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Grand Prix (Wielka Nagroda Jury "Złote Lwy")
1980 - AKTORZY PROWINCJONALNI Cannes (MFF) nagroda FIPRESCI
1979 - AKTORZY PROWINCJONALNI Koszalin (Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych "Młodzi i Film") Grand Prix "Wielki Jantar"
1977 - NIEDZIELNE DZIECI Olsztyn (Festiwal Polskiej Twórczości Telewizyjnej)
1977 - ZDJĘCIA PRÓBNE Łagów (Lubuskie Lato Filmowe)

 

Filmografia

2015 - POKOT reżyseria, film fabularny w produkcji

2014 - ROSMERYS BABY film fabularny reżyseria

2013 - HORICI KER Serial fabularny Reżyseria

2013 - BEZ TAJEMNIC Serial fabularny Reżyseria 3 serii

2012- BURNING BUSH reżyseria 3 częściowy film fab.
2012- THE KILLING reżyseria, seria 1 (odcinki: 6, 9), seria 2 (odcinki: 1)
2011- IN DARKNESS Rezyseria, prod. niemiecko, kanadyjsko, polska,
2009 - PRAWDZIWA HISTORIA JANOSIKA Reżyseria, prod. polsko-czeska
2008 - BOISKO BEZDOMNYCH Scenariusz-pomysł, koproducent.
2007 - EKIPA Reżyseria, serial tv
2006 - A GIRL LIKE ME: THE GWEN ARAUJO STORY Reżyseria,
2005 - COPYING BEETHOVEN Reżyseria,
2004 - THE WIRE Reżyseria (odcinek "Moral Midgetry"),
2004 - COLD CASE Reżyseria (odcinki: "Hubris", "The Plan" - odcinki 11-12 pierwszej serii),
2002 - JULIE WALKING HOME Reżyseria, Scenariusz,
2001 - SHOT IN THE HEART Reżyseria,
2001 - GOLDEN DREAMS Reżyseria,
1999 - THE THIRD MIRACLE Reżyseria,
1997 - WASHINGTON SQUARE Reżyseria,
1995 - TOTAL ECLIPSE Reżyseria,
1994 - TROIS COULEURS. ROUGE Konsultacja (scenariuszowa),
1993 - THE SECRET GARDEN Reżyseria,
1993 - TROIS COULEURS. BLEU Współpraca scenariuszowa,
1993 - TROIS COULEURS. BLANC Konsultacja (scenariuszowa),
1991 - OLIVIER, OLIVIER Reżyseria, Scenariusz,
1991 - LARGO DESOLATO Reżyseria, Scenariusz (na podstawie sztuki Vaclava Havla),
1990 - KORCZAK Scenariusz,
1990 - EUROPA EUROPA Reżyseria, Scenariusz,
1988 - LES POSSEDES Współpraca scenariuszowa,
1988 - LA AMIGA Scenariusz,
1988 - TO KILL A PRIEST Reżyseria, Scenariusz,
1987 - ANNA (1987) Scenariusz, Scenariusz-nowela,
1985 - BITTERE ERNTE Reżyseria, Scenariusz,
1983 - EINE LIEBE IN DEUTSCHLAND Scenariusz,
1982 - PRZESŁUCHANIE Obsada aktorska (Witkowska),
1982 - DANTON Współpraca scenariuszowa,
1981 - MĘŻCZYZNA NIEPOTRZEBNY! Scenariusz,
1981 - KOBIETA SAMOTNA Reżyseria, Scenariusz,
1980 - GORĄCZKA Reżyseria,
1978 - OKRUCH LUSTRA Scenariusz, Obsada aktorska,
1978 - BEZ ZNIECZULENIA Scenariusz,
1978 - AKTORZY PROWINCJONALNI Reżyseria, Scenariusz,
1977 - COŚ ZA COŚ Reżyseria, Scenariusz,
1976 - ZDJĘCIA PRÓBNE Reżyseria, Scenariusz, Obsada aktorska
1976 - NIEDZIELNE DZIECI Reżyseria, Scenariusz,
1976 - BLIZNA Obsada aktorska (Hania, sekretarka Bednarza),
1975 - WIECZÓR U ABDONA Reżyseria, Scenariusz,
1975 - DZIEWCZYNA I "AKWARIUS" (3) w OBRAZKI Z ŻYCIA Reżyseria
1973 - LISTY NASZYCH CZYTELNIKÓW Reżyser II,
1972 - ILUMINACJA Współpraca reżyserska,