Robert Gliński

Informacje

Rok urodzenia: 1952

 

Nagrody


2008 - BENEK Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) nagroda jury młodzieżowego
2006 - UNKENRUFE Warna (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Love Is Folly") Specjalną Nagrodę Jury
2004 - DŁUGI WEEKEND w ŚWIĘTA POLSKIE Wrocław (Multimedia Festiwal Filmów Optymistycznych "Happy End") w kategorii: film fabularny
2004 - DŁUGI WEEKEND w ŚWIĘTA POLSKIE Łagów (Lubuskie Lato Filmowe) Nagroda Jury Konkursu Filmów Telewizyjnych za "wysokie walory warsztatowe, znakomite kreacje aktorskie oraz kunsztowne przedstawienie świata ludzkich emocji na tle konfliktu światopoglądowego i pokoleniowego"
2004 - DŁUGI WEEKEND w ŚWIĘTA POLSKIE Gdynia (do 1986 Gdańsk) (FPFF) nagroda redakcji "Teletygodnia" dla najlepszego filmu telewizyjnego
2004 - DŁUGI WEEKEND w ŚWIĘTA POLSKIE Gdynia (do 1986 Gdańsk) (FPFF) nagroda Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji dla filmu telewizyjnego za "znakomitą realizację scenariusza i wykreowanie postaci, które oddają paradoks najnowszej polskiej historii, spotkania ludzi różnych światopoglądów i uznających różne symbole"
2002 - CZEŚĆ TERESKA Złota Taśma (przyznawana przez Koło Piśmiennictwa SFP) w kategorii: film polski za rok 2001
2002 - CZEŚĆ TERESKA Złota Kaczka (przyznawana przez pismo "Film") w kategorii: najlepszy film polski; za rok 2001 (25.02)
2002 - CZEŚĆ TERESKA Września (Ogólnopolski Festiwal Sztuki Filmowej "Prowincjonalia") Nagroda Specjalna przyznana przez organizatorów festiwalu
2002 - CZEŚĆ TERESKA Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) Maszkaron - Nagroda Publiczności
2002 - CZEŚĆ TERESKA Słupca k. Konina (Przegląd Filmowy "Prowincjonalia") Złoty Jańcio (nagroda główna)
2002 - CZEŚĆ TERESKA Setubal (Festroia International Film Festival) nagroda za reżyserię
2002 - CZEŚĆ TERESKA Paszport "Polityki" (nagroda kulturalna tygodnika "Polityka") nagroda w kategorii: film za rok 2001; "za film..., w którym w prosty i doskonały sposób pokazana została współczesna polska rzeczywistość" (8.01)
2002 - CZEŚĆ TERESKA Orzeł, Polska Nagroda Filmowa w kategorii: najlepszy scenariusz; za rok 2001
2002 - CZEŚĆ TERESKA Orzeł, Polska Nagroda Filmowa w kategorii: najlepsza reżyseria; za rok 2001
2002 - CZEŚĆ TERESKA Nagroda Ministra Kultury i Sztuki za rok 2001
2002 - CZEŚĆ TERESKA Łagów (Lubuskie Lato Filmowe) Nagroda Organizatorów im. Juliusza Burskiego
2001 - CZEŚĆ TERESKA Syrenka Warszawska (nagroda Klubu Krytyki Filmowej SDP) w kategorii filmu fabularnego
2001 - CZEŚĆ TERESKA Kazimierz Dolny (Lato Filmowe) nagroda publiczności w kategorii: najlepszy film polski
2001 - CZEŚĆ TERESKA Karlovy Vary (MFF) Nagroda Specjalna
2001 - CZEŚĆ TERESKA Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda dziennikarzy
2001 - CZEŚĆ TERESKA Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Grand Prix (Wielka Nagroda Jury "Złote Lwy") nazwa nagrody: Wielka Nagroda "Złote Lwy Gdańskie"
2001 - CZEŚĆ TERESKA Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) "Złoty Klakier", nagroda Radia Gdańsk dla reżysera najdłużej oklaskiwanego filmu
2001 - CZEŚĆ TERESKA Denver (FF) Nagroda im. Krzysztofa Kieślowskiego
1994 - WSZYSTKO, CO NAJWAŻNIEJSZE... Triest (MFF) Nagroda Pokojowa
1994 - WSZYSTKO, CO NAJWAŻNIEJSZE... Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa) Brązowa Statuetka Leliwity - Nagroda Główna za wstrząsające ukazanie losów ludzkich i humanistyczne przesłanie utworu wyrażone w dojrzałej artystycznie formie
1992 - WSZYSTKO, CO NAJWAŻNIEJSZE... Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda dziennikarzy
1992 - WSZYSTKO, CO NAJWAŻNIEJSZE... Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) Grand Prix (Wielka Nagroda Jury "Złote Lwy")
1989 - NIEDZIELNE IGRASZKI Złota Taśma (przyznawana przez Koło Piśmiennictwa SFP) w kategorii: film polski za rok 1988
1989 - ŁABĘDZI ŚPIEW (1988) Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnego za reżyserię
1988 - ŁABĘDZI ŚPIEW (1988) Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych) nagroda za reżyserię
1987 - NIEDZIELNE IGRASZKI Mannheim (MTF) nagroda FIPRESCI
1987 - NIEDZIELNE IGRASZKI Mannheim (MTF) Międzynarodowa Katolicka Nagroda Filmowa
1987 - NIEDZIELNE IGRASZKI Mannheim (MTF) Dukat Filmowy
1987 - NIEDZIELNE IGRASZKI Koszalin (KSF "Młodzi i Film") nagroda za debiut reżyserski
 

Filmografia

2009- ŚWINKI Reżyseria
2008 - THE LONELINESS OF THE SHORT-ORDER COOK Opieka artystyczna,
2008 - NON STOP KOLOR Opieka artystyczna,
2008 - GALERIANKI Opieka artystyczna,
2007 - WSZYSTKO Opieka artystyczna, Producent wykonawczy,
2007 - BENEK Reżyseria,
2006 - W KRAINIE JASKRAWYCH ZABAWEK ;-) Opieka artystyczna,
2005 - UNKENRUFE Reżyseria, Obsada aktorska (mężczyzna wychodzący z sex shopu; nie występuje w napisach),
2005 - KRAJOBRAZ w SOLIDARNOŚĆ, SOLIDARNOŚĆ... Reżyseria, Scenariusz,
2004 - DŁUGI WEEKEND w ŚWIĘTA POLSKIE Reżyseria,
2002 - SUPERPRODUKCJA Obsada aktorska (występuje w roli samego(j) siebie),
2000 - IZABELA Reżyseria,
2000 - CZEŚĆ TERESKA Reżyseria, Scenariusz, Dialogi,
1997 - KOCHAJ I RÓB CO CHCESZ Reżyseria,
1996 - MATKA SWOJEJ MATKI Reżyseria, Scenariusz,
1992 - WSZYSTKO, CO NAJWAŻNIEJSZE... Reżyseria,
1990 - SUPERWIZJA Reżyseria, Scenariusz,
1988 - ŁABĘDZI ŚPIEW (1988) Reżyseria,
1985 - ROŚLINY TRUJĄCE Reżyseria, Scenariusz (w czołówce nie ma informacji o autorstwie scenariusza filmu, a także o jego pierwowzorze literackim; informacja za słownikiem "Współcześni polscy pisarze i badacze literatury. T. 4"),
1983 - NIEDZIELNE IGRASZKI Reżyseria, Scenariusz,
1980 - MISJA Współpraca reżyserska,
1979 - MYSZ Współpraca reżyserska,