Michał Rogalski

Informacje

Rok urodzenia: 1970

Absolwent Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW, Wydziału Reżyserii Szkoły Filmowej w Łodzi i europejskiego programu szkoleniowego dla profesjonalistów filmowych Ekran w Szkole Wajdy. Zadebiutował w 2009 roku filmem „Ostatnia akcja”, w którym główne role zagrali Jan Machulski, Barbara Krafftówna, Marian Kociniak, Alina Janowska i Antoni Pawlicki. Wyreżyserował kilkadziesiąt odcinków „Czasu honoru” (sezon  i Nauk Politycznych UW, Wydziału Reżyserii Szkoły Filmowej w Łodzi i europejskiego programu szkoleniowego dla profesjonalistów filmowych Ekran w Szkole Wajdy. Zadebiutował w 2009 roku filmem „Ostatnia akcja”, w którym główne role zagrali Jan Machulski, Barbara Krafftówna, Marian Kociniak, Alina Janowska i Antoni Pawlicki. Wyreżyserował kilkadziesiąt odcinków „Czasu honoru” (sezon 3 i 4, TVP 2), „Przepisu na życie” (TVN) i „O mnie się nie martw” (TVP2). Laureat Srebrnego Lajkonika na KFF za "Paweł i Ewa – film życia" oraz nagród na festiwalach w Łodzi i Kijowie.

 

Wykształcenie

Absolwent Wydziału Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. W 2001 roku ukończył wydział reżyserii PWSFTviT w Łodzi, a w roku 2007 kurs reżyserii w Mistrzowskiej Szkole Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy.

 

Nagrody

2015 - LETNIE PRZESILENIE, Montreal (World Film Festival) Nagroda za scenariusz

2015 - LETNIE PRZESILENIE, Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych; od roku 2012 Gdynia Film Festival; od roku 2014 Festiwal Filmowy w Gdyni) Złote Kociaki, Nagroda Młodzieżowej Rady Miasta

2010 - OSTATNIA AKCJA, Lubomierz (Ogólnopolski Festiwal Filmów Komediowych) Nagroda Publiczności "Granatowy Granat"

2010 - OSTATNIA AKCJA, Lubomierz (Ogólnopolski Festiwal Filmów Komediowych) Srebrny Granat

2009 - OSTATNIA AKCJA, Koszalin (Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych "Młodzi i Film") Nagroda Publiczności

2008 - LETNIE PRZESILENIE, II miejsce w międzynarodowym finale Konkursu Scenariuszowego Hartley-Merrill, nagroda za scenariusz

2002 - FILM ŻYCIA. PAWEŁ I EWA, Kraków (Krakowski Festiwal Filmowy - Konkurs Polski) Srebrny Lajkonik w konkursie ogólnopolskim

2002 - FILM ŻYCIA. PAWEŁ I EWA, Kraków (Krakowski Festiwal Filmowy - Konkurs Polski; do roku 2000 Ogólnopolski Festiwal Filmów Krótkometrażowych) Nagroda Jury Studentów miasta Krakowa

 

Filmografia

2017 - EXTERMINATOR, film fabularny, Reżyseria, Współpraca scenariuszowa, Film w produkcji,

2017 - WOJENNE DZIEWCZYNY, serial fabularny, Reżyseria, Współpraca scenariuszowa

2015 - NIE RÓB SCEN, Serial fabularny, Reżyseria (odcinki: 1-12)

2014 – 2015 - O MNIE SIĘ NIE MARTW, Serial fabularny, Reżyseria (odcinki: 1-26)

2014 - LETNIE PRZESILENIE, Film fabularny, Scenariusz, Reżyseria

2014 - SAMA SŁODYCZ, Serial fabularny, Reżyseria

2011 – 2013 - PRZEPIS NA ŻYCIE, Serial fabularny, Reżyseria

2011 - GDZIE SIĘ PODZIAŁO 80 MILIONÓW?, Film dokumentalny, Reżyseria

2010 - APETYT NA ŻYCIE, Serial fabularny, Obsada aktorska (kurier), Reżyseria

2010 – RATOWNICY, serial fabularny  (II ekipa)

2009 – 2010- TANCERZE, Serial fabularny, Reżyseria (odcinki: 31-)

2009 - OSTATNIA AKCJA, Film fabularny, Scenariusz, Reżyseria

2008 – 2013 - CZAS HONORU, Serial fabularny, Reżyseria (odcinki: 27-52)

2008 - 12 TON. ONI TAM WSZYSCY SĄ, Film dokumentalny, Operator kamery, Reżyseria

2007 - UPADEK, Film dokumentalny, Scenariusz, Reżyseria

2006 - CARGO SOFIA - WARSZAWA, Film dokumentalny, Reżyseria

2006 - ŚLĄSKI INTERES, Film dokumentalny, Scenariusz, Reżyseria

2004 - KOZIETULSKIEGO 6, Film dokumentalny, Reżyseria

2003 - ANIOŁ, Etiuda szkolna, Scenariusz, Reżyseria

2002 – 2010 - SAMO ŻYCIE, Serial fabularny, Reżyseria

1998 - SYNKOWIE, Etiuda szkolna, Reżyseria

1998 - ŚWIĘTO, Etiuda szkolna, Reżyseria