Wojciech Kasperski

Informacje

Rok urodzenia: 1981

 

Wykształcenie

PWSFTviT w Łodzi

 

Nagrody

  • 2016 IKONA
    Kraków (Krakowski Festiwal Filmowy - Konkurs Polski) Nagroda im. Macieja Szumowskiego za szczególną wrażliwość na sprawy społeczne
  • 2016 IKONA
    Kraków (Krakowski Festiwal Filmowy - Konkurs Polski; do roku 2000 Ogólnopolski Festiwal Filmów Krótkometrażowych) Złoty Lajkonik za "delikatny, wstrząsający film. Opowiedziany z wielką dojrzałością, uważnością i odwagą. Przywraca sens pytań pierwszych, tych najważniejszych. Obraz, który przypomina, że film czasami może być dziełem sztuki. Ten jest na pewno"
  • 2016 IKONA
    Kraków (Krakowski Festiwal Filmowy - Międzynarodowy Konkurs Dokumentalny) Nagroda FIPRESCI za "refleksję nad ludzką duszą, a szczególnie nad duszami kobiet w różnym wieku, mieszkanek zakładu psychiatrycznego gdzieś na pustkowiu, których życie oddziałuje na obiorcę z intrygującą i nieodpartą siłą, także dzięki wyjątkowej artystycznej pracy operatoskiej i montażowej. Mimo trudnej prawdy objawiającej sie w filmie, wrażliwe podejście twórców pozwala na dostrzeżenie nadziei oraz obdarzenie bohaterek szczerym ludzkim zrozumieniem"
  • 2016 NA GRANICY
    Kraków (Międzynarodowy Festiwal Kina Niezależnego "Off Camera") Wyróżnienie Specjalne w Konkursie Polskich Filmów Fabularnych
  • 2011 Z MIŁOŚCI
    Sopot (Sopot Film Festival) Nagroda Prezydenta Miasta Sopotu
  • 2010 OTCHŁAŃ
    Zagrzeb (Międzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych Zagreb DOX) Nagroda "Little Stamp" dla najlepszego filmu młodego dokumentalisty
  • 2010 OTCHŁAŃ
    Warszawa (Najlepsze Niezależne Filmy Świata "Grand Off") Nagroda w kategorii: Najlepszy Dokument
  • 2008 MIASTO UCIECZKI
    Warszawa (Przegląd Najlepszych Filmów Polskiego Kina Niezależnego "Best Off") Grand Prix
  • 2008 MIASTO UCIECZKI
    Turek (Przegląd Studenckich Etiud Filmowych ''Klaps'') Nagroda Publiczności
  • 2008 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Mexico City (Międzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych DOCSDF) Specjalne Wyróżnienie Jury
  • 2007 MIASTO UCIECZKI
    Wrocław (Festiwal Kina Amatorskiego i Niezależnego KAN) Srebrna KANewka w kategorii: Fabuła
  • 2007 MIASTO UCIECZKI
    Wrocław (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Nowe Horyzonty"; do roku 2010 "Era Nowe Horyzonty") Wyróżnienie dla filmu fabularnego w Konkursie Polskich Filmów Krótkometrażowych
  • 2007 MIASTO UCIECZKI
    Warszawa (Międzynarodowe Forum Niezależnych Filmów Fabularnych im. Jana Machulskiego "Cinemaforum") I Nagroda
  • 2007 MIASTO UCIECZKI
    Tarnobrzeg (Bartoszki Film Festival) Grand Prix
  • 2007 MIASTO UCIECZKI
    Tarnobrzeg (Bartoszki Film Festival) Nagroda Publiczności
  • 2007 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Parnu (International Documentary and Anthropology Festival) Grand Prix
  • 2007 MIASTO UCIECZKI
    Offskar (Polskie Nagrody Kina Niezależnego) w kategorii: Najlepsza Reżyseria
  • 2007 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Nagroda TVP Kultura w kategorii: film za rok 2006
  • 2007 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Missoula, Montana (Big Sky Documentary Film Festival) Nagroda Specjalna Jury
  • 2007 MIASTO UCIECZKI
    Kraków (Krakowski Festiwal Filmów Niezależnych KRAKFFA) I Nagroda w kategorii filmów studenckich
  • 2007 MIASTO UCIECZKI
    Jelenia Góra (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Zoom-Zbliżenia") Grand Prix
  • 2007 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Gyor (Międzynarodowe Spotkania Filmu i Muzyki) Nagroda dla najlepszego filmu dokumentalnego
  • 2007 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Banja Luka (Międzynarodowy Festiwal "Kratkofil") Grand Prix
  • 2006 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Waszyngton (AFI Discovery Channel Documentary Festival "Silverdocs") Główna Nagroda w kategorii krótkiego filmu dokumentalnego
  • 2006 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Warszawa (Europejski Tydzień Filmowy OFF/ON) Nagroda Specjalna
  • 2006 MIASTO UCIECZKI
    Warszawa (Festiwal Filmów Szkoły Filmowej w Łodzi "Łodzią po Wiśle") I Nagroda
  • 2006 MIASTO UCIECZKI
    Tallin (The Sleepwalkers Student Film Festival) Nagroda Główna
  • 2006 MIASTO UCIECZKI
    Sopot (Sopot Film Festival) Wyróżnienie
  • 2006 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Pittsburgh (The CMU International Film Festival 2006 "Faces of Democracy") Nagroda Główna w kategorii: Student International Short Film
  • 2006 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Perm (Międzynarodowy Festiwal Filmu Dokumentalnego "Flahertiana") "Wielki Srebrny Nanuk", nagroda dla najlepszego filmu dokumentalnego
  • 2006 MIASTO UCIECZKI
    Pekin (International Student Film and Video Festival of Beijing Film Academy) Nagroda Publiczności
  • 2006 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Łódź (Festiwal Mediów "Człowiek w zagrożeniu") Nagroda Specjalna Jury
  • 2006 MIASTO UCIECZKI
    Łódź (Międzynarodowy Festiwal Szkół Filmowych i Telewizyjnych "Mediaschool") Nagroda specjalna firmy The Chimney Pot uzasadnienie jury: "Niespokojna, dosadna praca kamery świetnie przekazuje agresję i zagubienie głównego bohatera. Kamera zabiera nas wewnątrz jego przestrzeni i umysłu, dając nam luksus wejrzenia do świata, w którym nie chcielibyśmy się znaleźć"
  • 2006 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Laur, Narodowa (Rosyjska) Nagroda Filmowa nominacja w kategorii: najlepszy krótkometrażowy niefabularny film telewizyjny
  • 2006 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Laur, Narodowa (Rosyjska) Nagroda Filmowa w kategorii: najlepszy krótkometrażowy film autorski
  • 2006 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Kraków (Krakowski Festiwal Filmowy - Konkurs Polski; do roku 2000 Ogólnopolski Festiwal Filmów Krótkometrażowych) Grand Prix "Złoty Lajkonik" (do 1964 "Złoty Smok Wawelski")
  • 2006 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Kraków (Krakowski Festiwal Filmowy - Konkurs Polski; do roku 2000 Ogólnopolski Festiwal Filmów Krótkometrażowych) Nagroda Jury Studentów miasta Krakowa "gdyż lubimy, kiedy film unika perswazji, a los bohaterów przejmuje nas bardziej niż nasz własny. O wielkim filmie mówi się słowami małymi jak nasiona. Za prawdę, nastrój, dreszcze..."
  • 2006 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Kraków (Krakowski Festiwal Filmowy) Nagroda Kodak 10 rolek taśmy filmowej
  • 2006 MIASTO UCIECZKI
    Kraków (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Etiuda & Anima") Nagroda Jury Studenckiego
  • 2006 MIASTO UCIECZKI
    Kraków (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Etiuda & Anima") Nagroda Publiczności
  • 2006 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Illinois (Big Muddy Film Festival) najlepszy film krótkometrażowy
  • 2006 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Berlin (Prix Europa) Wyróżnienie w kategorii dokumentu telewizyjnego
  • 2006 NASIONA w ROSJA - POLSKA. NOWE SPOJRZENIE
    Barcelona (Alternatywny Festiwal Kina Niezależnego) Wyróżnienie Specjalne Jury
 

Filmografia

2016 - Ikona - reżyseria

2015 - Na granicy - scenariusz, reżyseria 

2013 - Dom na końcu drogi - scenariusz, reżyseria, producent wykonawczy

2009 - Otchłań - scenariusz, reżyseria

2006 - Miasto ucieczki - scenariusz, reżyseria

2005 - Nasiona - reżyseria


 

Video

Poczta Polska Ubezpieczenia
Poczta Polska Mąż
Poczta Polska Żona
Grosze Babcia
Grosze Dziewczynka
1000 Miejsc DJ Adamus&Ada Szulc