Mateusz Skalski

Informacje

Rok urodzenia: 1979

Operator. Urodzony w 1979. Ukończył Wydział Radia i Telewizji im. Krzysztofa Kieślowskiego Uniwersytetu Śląskiego. Przez wiele lat pracował jako operator kamery i fotosista, współpracując z wieloma realizatorami, takimi jak Jacek Petrycki albo Stephen M. Katz ASC. Autor wielu etiud studenckich, filmów dokumentalnych, fabularnych pełnometrażowych, reklam i teledysków. Pracował przy filmach dokumentalnych dla HBO, Arte i programów TVP i TVP2. W roli autora fotosów pracował na planie filmów Petera Zelenka Piotra Ukłańskiego, Grzegorza Kuczeriszki, Marcela Łozińskiego.

 

Wykształcenie

Absolwent WRiTV w Katowicach Wydział Realizacji Obrazu Filmowego

 

Nagrody

2016

DWA ŚWIATY Nagroda za najlepsze zdjęcia na UNAFF Documentary Film Festival w USA

2013
MOJA WOLA Kraków (Krakowski Festiwal Filmowy - Konkurs Polski) Nagroda Prezesa Telewizji Polskiej za najlepsze zdjęcia

 

Filmografia

2016 - PLAC ZABAW, reż. Bartosz M. Kowalski, film fabularny - zdjęcia 

2016 – UCHO WEWNĘTRZE, reż. Szymon Uliasz, Magdalena Gubała,

2015 - DWA ŚWIATY, reż. Maciej Adamek, film dokumentalny, zdjęcia,

2015 - NIEPOWSTRZYMANI, reż. Bartosz M. Kowalski, film dokumentalny - zdjęcia,

2014 - RAZEM, reż. Maciej Adamek, film dokumentalny - zdjęcia,

2013 - PRZYWÓDCY, reż. Paweł Ferdek,

2011 - MOJA WOLA film dokumentalny - zdjęcia,

2011 - GEOGRAPHY OF THE HAPLESS HEART fabuła - zdjęcia - część Berlińska
2011 - INSTYNKT serial TV - zdjęcia II unit, operator kamery

2010 - ANNA A etiuda fabularna - zdjęcia

2010 - MAMA film dokumentalny - zdjęcia

2010 - WENECJA film fabularny - współpraca operatorska
2010 - KRES ŚWIATA film dokumentalny - realizacja, scenariusz, zdjęcia
2009 - DEUX FRERES etiuda fabularna - zdjęcia
2009 - RADIO "SOLIDARNOŚĆ" docudrama - zdjęcia
2008 - MY CICHOCIEMNI. GŁOSY ŻYJĄCYCH film fabularny - operator kamery
2007 - Z MIŁOŚCI (2007) film fabularny - operator kamery, zdjęcia II unit

2006 - FALA ZBRODNI serial TV - operator kamery

 

Video

Jacobs
Biedronka
JACK DANIEL’S ‘LUTHIER
Jack Daniel's Craftsman series
Black Red White Tapicerka
Black Red White
Biedronka Xmass
Ambition
Desperados Pan Tysiak
Metafen Człowiek Orkiestra
Wyloguj się do życia Muzyka
Wyloguj się do życia Sport
NATIONALE NEDERLANDEN - Illness
Decathlon - Kask
NATIONALE NEDERLANDEN = przyszłość
NATIONALE NEDERLANDEN - serce
Spot wizerunkowy TVN
Samsung Mistrzowie Kodowania/Nikodem
Samsung Mistrzowie Kodowania/Iza