Jacek Petrycki, PSC

Informacje

Rok urodzenia: 1948

 

Wykształcenie

Wydział Operatorski PWSFTviT w Łodzi; dyplom 1976

 

Nagrody

2012- MIASTO BEZ BOGA, Warszawa (Międzynarodowy Festiwal Filmów Historycznych i Wojskowych) Wyróżnienie w kategorii filmów dokumentalnych

2012 - MOJE ZAPISKI Z PODZIEMIA, Kraków (Krakowski Festiwal Filmowy - Konkurs Polski) Nagroda im. Macieja Szumowskiego za "szczególną wrażliwość na sprawy społeczne"

2011 - CZTERNAŚCIE DNI. PROWOKACJA BYDGOSKA, Gdynia (Ogólnopolski Festiwal Filmowy "Niepokorni, Niezłomni, Wyklęci") Nagroda im. Janusza Krupskiego

2010 - MIASTO BEZ BOGA, Poznań (Międzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych "Tranzyt") Nagroda dla najlepszego polskiego filmu powyżej 40 minut

2010- MIASTO BEZ BOGA, Houston (Worldfest Independent Film Festival) Bronze Remi

2009- BOISKO BEZDOMNYCH, Orzeł (Polska Nagroda Filmowa) Nominacja w kategorii: Najlepsze zdjęcia

2009- MIASTO BEZ BOGA, Kraków - Nowa Huta (Nowohucki Festiwal Filmowy) I Nagroda za "umiejętność syntezy w temacie tak gorącym emocjonalnie, jak walka o kościół w Nowej Hucie"

2009 - Nagroda Discovery Networks Central Europe w Konkursie Krótkometrażowych Filmów Dokumentalnych za zdjęcia do filmu "Poste Restante" w reż. Marcela Łozińskiego.

2008 - CZTERNAŚCIE DNI. PROWOKACJA BYDGOSKA Kraków (Krakowski FF - Konkurs Krajowy) Dyplom Honorowy za "wierne przedstawienie w filmie dokumentalnym jednego z najważniejszych wydarzeń z historii współczesnej Polski"

2004 - JULIE WALKING HOME Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: zdjęcia; za rok 2003

2002 - CZŁOWIEK WÓZKÓW Orzeł, Polska Nagroda Filmowa (nominacja) w kategorii: najlepsze zdjęcia; za rok 2001

1999 - GUNESE YOLCULUK Felix (Europejska Nagroda Filmowa) nominacja w kategorii: najlepsze zdjęcia

1999 - GUNESE YOLCULUK Bitola (MF Operatorów Filmowych "Manaki Brothers") Nagroda Główna "Golden Camera 300"

1999 - THE VALLEY Nagroda Royal TV Society za zdjęcia

1996 - THE BETRAYED Nagroda BAFTA Tv za zdjęcia

1994 - THE UNFORGIVING Nagroda BAFTA Tv za zdjęcia nominacja

1980 - CHAM Olsztyn (Festiwal Polskiej Twórczości Telewizyjnej) nagroda Wydziału Radia i Telewizji UŚ nagroda dla młodego twórcy za zdjęcia do filmu

1976 - ZDERZENIE CZOŁOWE Kraków (Krakowski FF - Konkurs Krajowy; do roku 2000 Ogólnopolski FFK) Wyróżnienie Jury

1976 - MIKROFON DLA WSZYSTKICH Kraków (Krakowski FF - Konkurs Krajowy; do roku 2000 Ogólnopolski FFK) Wyróżnienie Jury

1976 - SZKIC ETNOGRAFICZNY Kraków (Krakowski FF - Konkurs Krajowy; do roku 2000 Ogólnopolski FFK) Wyróżnienie Jury

 

Filmografia

FILMY FABULARNE:

2016- A FILM FOR NORTHERN UGANDA

2015- DYBUK. RZECZ O WĘDRÓWCE DUSZ reż. Krzysztof Kopczyński

2015- KROJANTY CHARGE reż. Ke Wang

2015 - SPRAWIEDLIWY reż.Michał Szczerbic Zdjęcia

2014 - DZWONY WOJNY reż.Brendan Maher Zdjęcia
2013 - POWROTY AGNIESZKI H., reżyseria, zdjęcia 2011- KSIĘSTWO- Zdjęcia, reż. Andrzej Barański,
2010- CZARNY CZWARTEK- Zdjęcia, reż. Antoni Krauze,
2008 - OPERACJA "DUNAJ" Zdjęcia,reż. Jacek Głomb
2008 - BOISKO BEZDOMNYCH Zdjęcia, reż. Kasia Adamik,
2006 - SUMMER LOVE Zdjęcia,
2005 - UNKENRUFE Zdjęcia,
2003 - SHOOTERS Zdjęcia,
2003 - D-DAY TO BERLIN Zdjęcia,
2003 - BULUTLARI BEKLERKEN Zdjęcia,
2002 - JULIE WALKING HOME Zdjęcia, reż Agnieszka Holland
2001 - SHOT IN THE HEART Zdjęcia, reż Agnieszka Holland
2001 - LIST Zdjęcia,
2000 - ENDURO BOJZ Zdjęcia,
2000 - CZŁOWIEK WÓZKÓW Zdjęcia,
1999 - MEN IN PINK Zdjęcia,
1999 - GUNESE YOLCULUK Zdjęcia,
1998 - A KIND OF HUSH Zdjęcia,
1997 - THE MISSION Zdjęcia,
1997 - KROK Zdjęcia,
1994 - MOSCOW CENTRAL Zdjęcia,
1993 - AN EXCHANGE OF FIRE Zdjęcia,
1990 - EUROPA EUROPA Zdjęcia, reż Agnieszka Holland
1987 - CYRK ODJEŻDŻA Zdjęcia,
1984 - BEZ KOŃCA (1984) Zdjęcia, reż. Krzysztof Kieślowski
1982 - PRZESŁUCHANIE Zdjęcia, reż. Ryszard Bugajski
1981 - KOBIETA SAMOTNA Zdjęcia, reż Agnieszka Holland
1980 - GORĄCZKA Zdjęcia, reż Agnieszka Holland
1979 - CHAM Zdjęcia, reż Laco Adamik
1979 - AMATOR Zdjęcia, reż Krzysztof Kieślowski
1978 - WSTECZNY BIEG Zdjęcia,
1978 - OKRUCH LUSTRA Zdjęcia,
1978 - AKTORZY PROWINCJONALNI Zdjęcia, reż Agnieszka Holland
1977 - COŚ ZA COŚ Zdjęcia,
1976 - SPOKÓJ Zdjęcia,


FILMY DOKUMENTALNE i KROTKOMETRAŻOWE:

2009 - MIASTO BEZ BOGA Realizacja, Zdjęcia,
2008 - WW II. BEHIND CLOSED DOORS. STALIN,THE NAZIS AND THE WEST Zdjęcia,
2008 - POSTE RESTANTE Zdjęcia,
2008 - MY CICHOCIEMNI. GŁOSY ŻYJĄCYCH Zdjęcia,
2008 - CZTERNAŚCIE DNI. PROWOKACJA BYDGOSKA Realizacja,
2007 - ZAWÓD OPERATOR Bohater filmu,
2007 - VICTORIA JERZEGO FRANCISZKA KULCZYCKIEGO Zdjęcia,
2007 - LATAWCE Zdjęcia,
2007 - KAMIENNA CISZA Zdjęcia,
2006 - SZKOŁA PODSTAWOWA CZYLI WYKSZTAŁCIUCHY Zdjęcia,
2006 - MASZ JUŻ TO? Zdjęcia,
2006 - JAK TO SIĘ ROBI Zdjęcia,
2005 - AUSCHWITZ. THE NAZIS & THE "FINAL SOLUTION" Zdjęcia (odcinki: 3),
2004 - GADAJĄCE GŁOWY II Zdjęcia,
2004 - DO POTOMNEGO Zdjęcia,
2004 - DITES A MES AMIS QUE JE SUIS MORT Zdjęcia,
2002 - ZAMEK (Hugo-Bader Jacek) w NASZ SPIS POWSZECHNY Zdjęcia,
2001 - DLATEGO ZROBIŁEM FILM Zdjęcia,
2000 - HOROSKOP (Wierzbicki K.) Zdjęcia (z filmu "Pierwsza miłość"),
2000 - CIEŃ. WSPOMNIENIE O JERZYM GIEDROYCIU Realizacja, Scenariusz,
1999 - THE VALLEY Zdjęcia,
1999 - ŻWIROWISKO - OSTATNIA NIEDZIELA Zdjęcia,
1999 - WÓDKA Zdjęcia,
1999 - GUZIKI Zdjęcia,
1999 - BENEK BLUES Zdjęcia,
1998 - ŻEBY NIE BOLAŁO Zdjęcia,
1997 - FOTOAMATOR (Krauze K) film nieukończony) Zdjęcia,
1996 - ŚLAD (Latałło M.) Zdjęcia,
1996 - PONTYFIKAT Zdjęcia,
1995 - THE BETRAYED Zdjęcia,
1995 - PREISNER CZYLI DROGA DO SUKCESU Zdjęcia,
1995 - PRAWDZIWE ŻYCIE Zdjęcia,
1995 - PO ZWYCIĘSTWIE 1989 - 1995 Zdjęcia,
1995 - KRZYSZTOF KIEŚLOWSKI: I`M SO-SO... Zdjęcia,
1994 - WARSZAWA 94. PODRÓŻ SENTYMENTALNA Zdjęcia,
1994 - PO NOWE NATURALNE ŚRODOWISKO TEATRU Reżyseria, Zdjęcia,
1994 - PISARZ Zdjęcia,
1993 - THE UNFORGIVING Zdjęcia,
1993 - PRZERWANY FILM Zdjęcia,
1993 - AUTOPORTRET (Łoziński M.) Zdjęcia,
1993 - 89 MM OD EUROPY Zdjęcia,
1992 - TEATER ATTONDE DAGEN Zdjęcia,
1992 - ATERKOMSTER Zdjęcia,
1991 - TEOŚ Materiały archiwalne,
1991 - SIEDMIU ŻYDÓW Z MOJEJ KLASY Zdjęcia,
1990 - LAS KATYŃSKI Zdjęcia,
1990 - 45 - 89 Zdjęcia,
1988 - SOC... Zdjęcia,
1988 - SIEDEM DNI TYGODNIA - WARSZAWA Zdjęcia, Producent,
1988 - PRO TOTO Zdjęcia,
1988 - DAJ MI TO Zdjęcia,
1987 - WIĘCEJ ŚWIATŁA Współpraca operatorska,
1987 - ODWAGI, JA JESTEM Zdjęcia,
1987 - DZIEŃ JAK ROK Zdjęcia,
1986 - ŚWIADKOWIE Zdjęcia,
1986 - PIĘKNY DWUDZIESTOLETNI Zdjęcia,
1986 - ĆWICZENIA WARSZTATOWE Zdjęcia,
1985 - VIVRE DANS LA VERITE. POLOGNE 1985 Realizacja,
1985 - TAKIE MIEJSCE Zdjęcia,
1985 - DZIEŃ DZIECKA NA WSI Zdjęcia,
1984 - TRZECI SPRAWIEDLIWY Zdjęcia,
1983 - SZTUKA DLA MILIONÓW Realizacja,
1983 - MY NIE MAMY ZWROTÓW Realizacja,
1983 - LEKCJA (Łoziński M.) Zdjęcia,
1983 - CREDO... (Trzos-Rastawiecki A.) Zdjęcia,
1982 - Z KRAJU I ZE ŚWIATA Zdjęcia,
1982 - SZKLANY DOM (Łoziński M.) Zdjęcia,
1982 - ROZMOWA 1982 Realizacja,
1982 - AZYL (Titkow A.) Zdjęcia,
1981 - WZYWAMY WAS Realizacja,
1980 - ROBOTNICY `80 Realizacja,
1980 - PRÓBA MIKROFONU Zdjęcia,
1980 - POWIEDZCIE IM... Zdjęcia,
1980 - GADAJĄCE GŁOWY Zdjęcia,
1979 - ... JEDEN Z NAS... (Stok W.) Zdjęcia,
1979 - SYN -SOHN -SON Realizacja,
1979 - PRAWDZIWA BAJKA Zdjęcia,
1979 - PIELGRZYM (Trzos-Rastawiecki A.) Zdjęcia,
1979 - NAPISZ MI COŚ WESOŁEGO Zdjęcia,
1979 - MEIN KRAKAU Zdjęcia,
1979 - EGZAMIN DOJRZAŁOŚCI (Łoziński M.) Zdjęcia,
1979 - DOMKI Z INNYCH KART Zdjęcia,
1978 - ZWYCIĘZCY (Zajączkowski Andrzej) Zdjęcia,
1978 - VIVAT AKADEMIAE Zdjęcia,
1978 - PANI ZOFIA Zdjęcia,
1978 - MONSIEUR JURY Zdjęcia,
1978 - ALEKSANDER MICHAJŁOWICZ PROCHOROW Zdjęcia,
1977 - ZAPADA CZAS Zdjęcia,
1977 - TU POLSKA Współpraca,
1977 - SZPITAL Zdjęcia,
1977 - PRZYCHODZIMY, ODCHODZIMY... CZYLI PIWNICA POD BARANAMI Zdjęcia,
1977 - NIE WIEM Zdjęcia,
1977 - KLASA PROFESORA SAUTERA Zdjęcia,
1977 - KALOSZ Zdjęcia,
1977 - JAK ŻYĆ Zdjęcia,
1976 - ZAPORA (Kamieńska I.) Zdjęcia,
1976 - WSZYSCY DLA WSZYSTKICH Zdjęcia,
1976 - WĘDRÓWKA PO ZIEMI AUGUSTOWSKIEJ Zdjęcia,
1976 - TROSKA I NADZIEJA.RAPORT W SPRAWIE OCHRONY ŚRODOWISKA Zdjęcia,
1976 - TEN PIERWSZY Zdjęcia,
1976 - SZKIC ETNOGRAFICZNY Zdjęcia,
1976 - PRÓBA WSPÓLNOTY Zdjęcia,
1976 - MIKROFON DLA WSZYSTKICH Zdjęcia,
1976 - FILM NR 1650 Zdjęcia,
1975 - ŻYCIORYS (Kieślowski K.) Zdjęcia,
1975 - ZDERZENIE CZOŁOWE Zdjęcia,
1975 - WYŚCIG O ŻYCIE Zdjęcia,
1975 - ŁAWKA Zdjęcia,
1975 - KRÓL (Łoziński M.) Zdjęcia,
1975 - INWENTARZ Zdjęcia,
1974 - WIZYTA (Łoziński M.) Zdjęcia,
1974 - WIEJSKIE KONTRASTY Zdjęcia,
1974 - PRZEŚWIETLENIE Zdjęcia,
1974 - PIERWSZA MIŁOŚĆ (Kieślowski Krzysztof) Zdjęcia,
1974 - OLIMPIJCZYCY Zdjęcia,
1974 - BIOLODZY Zdjęcia,
1973 - ZE WSI Zdjęcia,
1973 - ÓSMY KONTYNENT Zdjęcia,
1973 - NA LĄDZIE Zdjęcia,
1973 - LUNAPARK (Pietkiewicz B.) Zdjęcia,
1973 - KRAUSOWIE I INNI Współpraca,
1973 - I TY MOŻESZ BYĆ MECENASEM Zdjęcia,
1973 - HAPPY END (Kędzierski P., Łoziński M.) Współpraca operatorska,
1973 - DYMITR ŻYLIŃSKI Zdjęcia,
1973 - 318 x 121 Zdjęcia,
1972 - ... GRA SZŁA VA BANQUE Zdjęcia,
1972 - ROBOTNICY 1971: NIC O NAS BEZ NAS Zdjęcia,
1972 - PODSTAWY BHP W KOPALNI MIEDZI Zdjęcia,
1972 - PLENER (Zygadło T.) Współpraca,
1972 - MIĘDZY WROCŁAWIEM A ZIELONĄ GÓRĄ Zdjęcia,
1972 - M - JAK MOTORYZACJA Współpraca,
1972 - KTOŚ OD NICH Zdjęcia,
1972 - GOSPODARZE Współpraca operatorska,
1972 - CHRUŚNIAK Współpraca,
1971 - ZIEMIA (Zygadło T.) Współpraca operatorska,
1971 - PRZED RAJDEM Zdjęcia,
1971 - PIENINY, PIENINY Współpraca,
1971 - BACHLEDA Współpraca,


TEATRY TV:

2008 - KONCERT ŻYCZEŃ (Dzianowicz B.)Zdjęcia,
2008 - HAMLET STANISŁAWA WYSPIAŃSKIEGO Zdjęcia, Operator kamery,
2007 - SĘDZIOWIE (2007) Zdjęcia, Operator kamery,
2006 - SŁOWO HONORU Zdjęcia,
2006 - NARTY OJCA ŚWIĘTEGO Zdjęcia,
2006 - KRONIKI - OBYCZAJ LAMENTACYJNY Realizacja, Zdjęcia, Operator kamery,
2005 - TAJNY AGENT (2005) Zdjęcia, Operator kamery,
2004 - METAMORFOZY ALBO ZŁOTY OSIOŁ Zdjęcia,
2004 - KSIĄŻĘ NOCY Zdjęcia,
2004 - DUSZYCZKA Realizacja telewizyjna, Zdjęcia, Operator kamery,
2002 - RYSA Zdjęcia,
2002 - BAR ŚWIAT (2002) Zdjęcia,
2001 - PRZEMIANA 1999 Zdjęcia,
1999 - DYBUK Zdjęcia,
1997 - W POSZUKIWANIU ZGUBIONEGO BUTA Zdjęcia,
1996 - SPRAWA STAWROGINA Zdjęcia,
1996 - PRZYBYSZ Z NARBONY Zdjęcia,
1995 - SZKOŁA UCZUĆ. DZIEJE PEWNEGO MŁODZIEŃCA Zdjęcia,
1995 - LEGENDA O ŚWIĘTYM KRZYSZTOFIE Zdjęcia,
1994 - ZŁOWIONY - REKONSTRUKCJE Realizacja telewizyjna, Operator kamery,
1990 - PANNA JULIA (1990) Zdjęcia,
1980 - PROCES (1980) Realizacja światła,