Grzegorz Kędzierski

Informacje

Rok urodzenia: 1949

Operator. Działacz SFP, w latach 2003-07 członek zarządu stowarzyszenia. Członek Polskiej Akademii Filmowej.

 

Wykształcenie

Wydział Operatorski PWSFTviT w Łodzi; dyplom 1975

 

Nagrody

2002 - AVALON, Durban (Międzynarodowy Festiwal Filmowy) Nagroda za najlepsze zdjęcia

2001- AVALON, Sitges (MFF Fantastycznych i Grozy) nagroda za najlepsze zdjęcia

1994- SKUTKI NOSZENIA KAPELUSZA W MAJU, Poznań (Międzynarodowy Festiwal Filmów Młodego Widza "Ale Kino!") Poznańskie Koziołki za zdjęcia 13 Krajowy Festiwal Filmów dla Dzieci (18-21.04)

1994- PANNA Z MOKRĄ GŁOWĄ, Poznań (Międzynarodowy Festiwal Filmów Młodego Widza "Ale Kino!") Poznańskie Koziołki za zdjęcia 13 Krajowy Festiwal Filmów dla Dzieci (18-21.04)

1986 - OSOBISTY PAMIĘTNIK GRZESZNIKA PRZEZ NIEGO SAMEGO SPISANY, Łagów (Lubuskie Lato Filmowe) Nagroda za zdjęcia

 

Filmografia

2013-2014 - SŁODKIE ŻYCIE - Zdjęcia

2013 - PRAWDZIWE ŻYCIE - Zdjęcia

2012 - KOBIETY BEZ WSTYDU- ZDjęcia, film fab. reż. Witold Orzechowski,
2011- ANNA GERMAN- Rosja-serial tv- reż. Waldemar Krzystek,
2011- LUDZIE CHUDEGO- Zdjęcia, serial tv. reż. Maciej Wojtyszko,
2010- FELIX,NET I NIKA-Zdjęcia, film fab. reż. Wiktor Skrzynecki,
2010- ŚWIĘTY INTERES- Zdjęcia, film fab.-reż. Maciej Wojtyszko,
2009 - RANDKA W CIEMNO - Zdjęcia, film fab. reż. Wojciech Wójcik,
2009 - POPIEŁUSZKO. WOLNOŚĆ JEST W NAS Zdjęcia, reż. Rafał Wieczynski
2008 - FENOMEN ,Zdjęcia, rez. Tadeusz Paradowicz
2007 - OGRÓD LUIZY Zdjęcia, reż. Maciej Wojtyszko,
2004-2006 - PENSJONAT POD RÓŻĄ Zdjęcia
2004-2006 - BULIONERZY Zdjęcia (odcinki: 1-13),
2002 - DIE AFFARE SEMMELING Zdjęcia,
2002 - DAS LETZTE VERSTECK Zdjęcia,
2001 - CASUS BELLI Zdjęcia,
2000 - OGNIEM I MIECZEM (serial tv) Zdjęcia, reż. Jerzy Hoffman,
2000 - DUŻA PRZERWA Zdjęcia (odcinki: 1, 4, 7), Operator kamery (odcinki: 1, 4, 7),
2000 - AVALON Zdjęcia,
1999 - TRZY SZALONE ZERA Zdjęcia,
1999 - OGNIEM I MIECZEM Zdjęcia, reż. Jerzy Hoffman.
1997 - SŁAWA I CHWAŁA Zdjęcia, reż. Kazimierz Kutz,
1997 - DER GEFAHRLICHE FRACHT w KAPITAN Zdjęcia,
1997 - CUDZE SZCZĘŚCIE Zdjęcia,
1996 - AWANTURA O BASIĘ (1996; serial tv) Zdjęcia,
1995 - PUŁKOWNIK KWIATKOWSKI Zdjęcia,
1995 - GRACZE Zdjęcia,
1995 - AWANTURA O BASIĘ (1995) Zdjęcia,
1994 - STELLA STELLARIS Zdjęcia,
1994 - PANNA Z MOKRĄ GŁOWĄ (serial tv) Zdjęcia,
1994 - PANNA Z MOKRĄ GŁOWĄ Zdjęcia,
1994 - 4, 5, 6, 7, 8, 9 w MOLLY Zdjęcia,
1993 - THE SECRET OF COACH 13 Zdjęcia,
1993 - SKUTKI NOSZENIA KAPELUSZA W MAJU Zdjęcia,
1993 - KOLOSS Zdjęcia,
1993 - GOSPEL ACCORDING TO HARRY Zdjęcia,
1991 - PAPER MARRIAGE Zdjęcia,
1991 - BONNE CHANCE FRENCHIE Zdjęcia,
1990 - KAPITULACJA (6) w NAPOLEON Zdjęcia,
1990 - DOM NA GŁOWIE Reżyseria, Scenariusz, Dialogi,
1989 - SZTUKA KOCHANIA Zdjęcia,
1989 - NOCNY GOŚĆ Zdjęcia,
1988 - NIEZWYKŁA PODRÓŻ BALTAZARA KOBERA Zdjęcia,
1987 - RAJSKI PTAK Zdjęcia,
1987 - PAY OFF Zdjęcia,
1987 - OPOWIEŚĆ HARLEYA Zdjęcia,
1986 - ZYGFRYD Zdjęcia,
1985 - OSOBISTY PAMIĘTNIK GRZESZNIKA PRZEZ NIEGO SAMEGO SPISANY Zdjęcia,
1984 - THE NINJA MISSION Oświetlenie (II ekipa) (w czołówce: Greg Kendo),
1984 - ZAMIANA (1984) Zdjęcia,
1984 - PRZYSPIESZENIE Zdjęcia, Operator kamery,
1984 - PISMAK Zdjęcia,
1983 - SZKATUŁKA Z HONGKONGU Zdjęcia,
1983 - SEN O VIOLETCIE w SNY I MARZENIA Zdjęcia,
1983 - FUCHA (Dudziewicz Michał) Zdjęcia,
1982 - NIECIEKAWA HISTORIA Zdjęcia,
1981 - W OBRONIE WŁASNEJ Operator kamery,
1981 - BYŁ JAZZ Operator kamery,
1980 - TYLKO TYLE Zdjęcia,
1980 - THE CASE OF THE PERFECT CRIME (5), THE CASE OF HARRY RIGBY (6), BLIND MAN` S BLUFF (7), A CASE OF HIGH SECURITY (8), THE CASE OF HARRY CROCKER (9), THE CASE OF THE DEADLY PROPHECY (10), THE CASE OF THE BAKER STREET NURSEMAIDS (11), THE CASE OF THE PURLOINED LETTER (12), THE CASE OF THE FINAL CURTAIN (13), THE CASE OF THE THREE UNCLES (14), THE CASE OF THE BODY IN THE CASE (15), THE CASE OF THE DEADLY TOWER (16), THE CASE OF SMITH AND SMYTHE (17), THE CASE OF THE LUCKLESS GAMBLER (18), THE CASE OF THE SHRUNKEN HEADS (19), THE CASE OF MAGRUDER`S MILLIONS (20), THE CASE OF TRAVELLING KILLER (21), THE CASE OF THE OTHER GHOST (22), THE CASE OF THE SITTING TARGET (23), THE CASE OF THE CLOSE KNIT FAMILY (24) w SHERLOCK HOLMES AND DOCTOR WATSON Operator kamery,
1979 - WEGE IN DER NACHT Współpraca operatorska,
1979 - TAJEMNICA ENIGMY Operator kamery,
1979 - SEKRET ENIGMY Operator kamery,
1979 - GWIAZDY NA DACHU Scenariusz (na podstawie sztuki Szymona Szurmieja i Michała Szwejlicha), Zdjęcia,
1979 - DYBUK Asystent operatora kamery,
1978 - ... GDZIEKOLWIEK JESTEŚ PANIE PREZYDENCIE... Operator obrazu,
1978 - SZPITAL PRZEMIENIENIA Operator II,
1977 - SPRAWA GORGONOWEJ Współpraca operatorska,
1977 - SAM NA SAM Operator kamery,
1977 - NOCE I DNIE (serial tv) Zdjęcia (odcinki: 12), Operator kamery (odcinki: 1-11),
1976 - TROCHĘ WIELKIEJ MIŁOŚCI Zdjęcia,
1976 - SZALEŃSTWO MAJKI SKOWRON Operator kamery,
1976 - KLARA I ANGELIKA Operator kamery,
1975 - WYJAZD SŁUŻBOWY Operator kamery,
1975 - NOCE I DNIE Operator kamery,
1975 - BIELSZY NIŻ ŚNIEG Współpraca operatorska,
1972 - SZKLANA KULA Operator kamery,
1971 - PERŁA W KORONIE Współpraca operatorska,