Jola Dylewska , PSC

Informacje

Rok urodzenia: 1958

Autorka zdjęć filmowych i reżyserka filmów dokumentalnych. Absolwentka Wydziału Operatorskiego i Wydziału Reżyserii łódzkiej Szkoły Filmowej. Członkini Stowarzyszenia Autorów Zdjęć Filmowych PSC, Polskiej Akademii Filmowej, Europejskiej Akademii Filmowej i AFAA [Asian Film Awards Academy]. Wykłada sztukę operatorską w Szkole Filmowej w Łodzi i Filmakademie Baden-Wuerttemberg w Ludwigsburgu. Autorka zdjęć do filmow fabularnych Mariusza Grzegorzka („Goliathus, Goliathus”, „Rozmowa z człowiekiem z szafy”, „Królowa aniołów”), Niko Bruechera („Hochzeitsgaste”, „Maries Lied”), Niko von Glasowa („Edelweisspiraten”), Ulli Wagner („Anna Wunder”), Przemysława Wojcieszka („Głośniej od bomb”, „W dół kolorowym wzgórzem”, „Made in Poland”), Adama Guzińskiego („Chłopiec na galopującym koniu”), Siergieja Dworcewoja („Tulpan”), Agnieszki Holland („W ciemności”). Wielokrotnie nagradzana za zdjęcia, m.in. w Gdyni, Bitoli, Park City. Laureatka Złotej Żaby Camerimage za „W ciemności” Agnieszki Holland, a także Polskiej Nagrody Filmowej Orzeł, Niemieckiej Nagrody Filmowej, Asian Film Award (za „Tulpan”). Wielokrotnie nagradzano ją też w Polsce i za granicą za autorskie dokumenty: „Kronika Powstania w Getcie Warszawskim wg Marka Edelmana”, „Children of the Night”, „Po-Lin. Okruchy pamięci”.

W 2013 roku została odznaczona Srebrnym Medalem "Zasłużony Kulturze - Gloria Artis".

 

Wykształcenie

PWSFTviT: Wydział Reżyserii Filmowej i Telewizyjnej oraz Wydział Operatorski i Realizacji Telewizyjnej

 

Nagrody

2013 - W ciemności, Nagroda PSC (Stowarzyszenia Autorów Zdjęć Filmowych), Nominacja

2012 - W ciemności, Bitola (Międzynarodowy Festiwal Autorów Zdjęć Filmowych "Manaki Brothers"), Złota Kamera 300,
2012 - W ciemności, Orzeł (Polska Nagroda Filmowa), Nagroda w kategorii: Najlepsze zdjęcia za rok 2011,
2011 - W ciemności, Gdynia (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych), Nagroda za zdjęcia,

2011 – W ciemności, Bydgoszcz (Międzynarodowy Festiwal Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych "Plus Camerimage"), "Złota Żaba" w Konkursie Głównym,
2009 – Tulpan, Asian Film Award, Nagroda w kategorii: najlepsze zdjęcia,
2008 – Tulpan, Bitola (Międzynarodowy Festiwal Autorów Zdjęć Filmowych "Manaki Brothers"), "Silver Camera 300",

2002 - Głośniej od bomb, Park City (Slamdance Film Festival) Kodak Vision Award, Nagroda za najlepsze zdjęcia,

1998 - Children of the Night, Amerykańska Akademia Filmowa, Nagroda za jeden z najwybitniejszych filmów dokumentalnych w 1998 roku,

1995 - Maries Lied: Ich war, Ich weiss nicht wo, Niemiecka Nagroda Filmowa (Deutscher Filmpreis), Nagroda w kategorii: najlepsze zdjęcia,
1993 - Rozmowa z człowiekiem z szafy, Nagroda im. Andrzeja Munka (przyznawana przez PWSFTviT),

1993 - Rozmowa z człowiekiem z szafy, Gdynia (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych), Nagroda za zdjęcia,

 

Filmografia

Film fabularny:

2017 - Orzeł, reż. Jacek Bławut,

2016 - Pokot, reż. Agnieszka Holland,

2011- Srebrny list Felicji T. reż. Edward Etler

2010 - W ciemności reż. A. Holland
2010 - Made in Poland rez. P. Wojcieszek
2008 - Tulpan reż.S. Dworcewoj
2006 - Chłopiec na galopującym koniu reż. A. Guziński
2005 - Doskonałe popołudnie reż. P. Wojcieszek
2004 - W dół kolorowym wzgórzem reż. P. Wojcieszek
2004 - Edelweisspiraten reż. N. Brucher
2001 - Głośniej od bomb reż. P. Wojcieszek
2000 - Anna Wunder reż. U. Wagner
1999 - Królowa Aniołów reż. M. Grzegorzek
1994 - Maries Lied: Ich war, Ich weiss nicht wo reż. N. Brucher
1993 - Rozmowa z człowiekiem z szafy reż. M. Grzegorzek
1992 - Remedio
1991 - Skarga reż. J. Wójciek - współpraca reżyserska
1990 - Goliathus, Goliathus rez. M. Grzegorzek


Film dokumentalny:
2012 - W świetle, Zdjęcia, Reżyseria
2008 - Po-lin. Okruchy pamięci Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia
2005 - Jakby to było wczoraj Zdjęcia archiwalne
2001 - Świat według Piotr D. Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia
1999 - Children of the night Reżyseria
1995 - Meredith Zdjęcia
1993 - Simon Wiesenthal Zdjęcia
1993 - Kronika Powstania w Getcie Warszawskim wg Marka Edelmana Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia
1991 - Pamięć Zdjęcia
1990 - Jam Dwór Polski... Zdjęcia
1988 - Bariera Zdjęcia

Film muzyczny:
1996 - Pięć bajek o miłości Zdjęcia
1995 - Panny smutne Zdjęcia
1994 - Ars nova. El libre vermell. Pieśni pielgrzymujących do klsztoru Monserrat. Katalonia, XIX w. Zdjęcia

Film animowany
2002 - Malachei - Aniołowie Zdjęcia

Serial dokumentalny
1996 - Co daje szkoła filmowa w Filmówka
Spektakl telewizyjny

2014 - Rewizor, Zdjęcia

2002 - Zdaniem Amy Realizacja światła
2000 - Simpatico Zdjęcia, Realizacja światła
1998 - Z prochu powstałeś Zdjęcia
1997 - Zmierzch długiego dnia Zdjęcia,
1997 - Zbrodnia z premedytacją Realizacja, Realizacja światła
1996 - Rutheford i syn Realizacja światła
1993 - Karol Zdjęcia
1992 - Rozmowa z diabłem Realizacja telewizyjna