Jola Dylewska , PSC

Informacje

Rok urodzenia: 1958

Autorka zdjęć filmowych i reżyserka filmów dokumentalnych. Absolwentka Wydziału Operatorskiego i Wydziału Reżyserii łódzkiej Szkoły Filmowej. Członkini Stowarzyszenia Autorów Zdjęć Filmowych PSC, Polskiej Akademii Filmowej, Europejskiej Akademii Filmowej i AFAA [Asian Film Awards Academy]. Wykłada sztukę operatorską w Szkole Filmowej w Łodzi i Filmakademie Baden-Wuerttemberg w Ludwigsburgu. Autorka zdjęć do filmow fabularnych Mariusza Grzegorzka („Goliathus, Goliathus”, „Rozmowa z człowiekiem z szafy”, „Królowa aniołów”), Niko Bruechera („Hochzeitsgaste”, „Maries Lied”), Niko von Glasowa („Edelweisspiraten”), Ulli Wagner („Anna Wunder”), Przemysława Wojcieszka („Głośniej od bomb”, „W dół kolorowym wzgórzem”, „Made in Poland”), Adama Guzińskiego („Chłopiec na galopującym koniu”), Siergieja Dworcewoja („Tulpan”), Agnieszki Holland („W ciemności”). Wielokrotnie nagradzana za zdjęcia, m.in. w Gdyni, Bitoli, Park City. Laureatka Złotej Żaby Camerimage za „W ciemności” Agnieszki Holland, a także Polskiej Nagrody Filmowej Orzeł, Niemieckiej Nagrody Filmowej, Asian Film Award (za „Tulpan”). Wielokrotnie nagradzano ją też w Polsce i za granicą za autorskie dokumenty: „Kronika Powstania w Getcie Warszawskim wg Marka Edelmana”, „Children of the Night”, „Po-Lin. Okruchy pamięci”.

W 2013 roku została odznaczona Srebrnym Medalem "Zasłużony Kulturze - Gloria Artis".

 

Wykształcenie

PWSFTviT: Wydział Reżyserii Filmowej i Telewizyjnej oraz Wydział Operatorski i Realizacji Telewizyjnej

 

Nagrody

2013

- Nagroda PSC (Stowarzyszenia Autorów Zdjęć Filmowych) Nominacja za film "W CIEMNOŚCI".

2012
- Złota Kamera 300 za zdjęcia do filmu W CIEMNOŚCI w reż.A.Holland na Międzynarodowym Festiwalu Autorów Zdjęć Filmowych "Manaki Brothers" w Bitoli.
2012
- Polska Nagroda Filmowa Orzeł za najlepsze zdjęcia do filmu W CIEMNOŚCI w reż. Agnieszki Holland.
- nominacja do Polskiej Nagrody Filmowej Orzeł w kategorii "Najlepsze zdjęcia" za film Agnieszki Holland W CIEMNOŚCI

2011
- "Złota żaba" za zdjęcia do filmu W CIEMNOŚCI Agnieszki Holland na Międzynarodowym Festiwalu Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych "Plus Camerimage" -

2009
- nagroda w kategorii: najlepsze zdjęcia za film TULPAN na Asian Film Award

2008
- nagroda "Silver Camera 300" za film TULPAN na Miedzynarodowym Festiwalu Operatorów Filmowych "Manaki Brothers" w Bitola

2002
- nagroda For Best Cinematography za film GŁOŚNIEJ OD BOMB - Park City (Slamdance Film Festival) Kodak Vision Award

1995
- Niemiecka Nagroda Filmowa (Deutscher Filmpreis) w kategorii: najlepsze zdjęcia za film MARIES LIED: ICH WAR, ICH WEISS NICHT WO

1993
- Nagroda im. Andrzeja Munka (przyznawana przez PWSFTviT) za film ROZMOWA Z CZŁOWIEKIEM Z SZAFY
- Nagroda za zdjęcia do filmu ROZMOWA Z CZŁOWIEKIEM Z SZAFY na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni.

 

Filmografia

Film fabularny:
2016 - POKOT - reż. Agnieszka Holland, film w produkcji, zdjęcia

2011- Srebrny list Felicji T. reż. Edward Etler

2010 - W ciemności reż. A. Holland
2010 - Made in Poland rez. P. Wojcieszek
2008 - Tulpan reż.S. Dworcewoj
2006 - Chłopiec na galopującym koniu reż. A. Guziński
2005 - Doskonałe popołudnie reż. P. Wojcieszek
2004 - W dół kolorowym wzgórzem reż. P. Wojcieszek
2004 - Edelweisspiraten reż. N. Brucher
2001 - Głośniej od bomb reż. P. Wojcieszek
2000 - Anna Wunder reż. U. Wagner
1999 - Królowa Aniołów reż. M. Grzegorzek
1994 - Maries Lied: Ich war, Ich weiss nicht wo reż. N. Brucher
1993 - Rozmowa z człowiekiem z szafy reż. M. Grzegorzek
1992 - Remedio
1991 - Skarga reż. J. Wójciek - współpraca reżyserska
1990 - Goliathus, Goliathus rez. M. Grzegorzek


Film dokumentalny:
2012 - W świetle, Zdjęcia, Reżyseria
2008 - Po-lin. Okruchy pamięci Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia
2005 - Jakby to było wczoraj Zdjęcia archiwalne
2001 - Świat według Piotr D. Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia
1999 - Children of the night Reżyseria
1995 - Meredith Zdjęcia
1993 - Simon Wiesenthal Zdjęcia
1993 - Kronika Powstania w Getcie Warszawskim wg Marka Edelmana Reżyseria, Scenariusz, Zdjęcia
1991 - Pamięć Zdjęcia
1990 - Jam Dwór Polski... Zdjęcia
1988 - Bariera Zdjęcia

Film muzyczny:
1996 - Pięć bajek o miłości Zdjęcia
1995 - Panny smutne Zdjęcia
1994 - Ars nova. El libre vermell. Pieśni pielgrzymujących do klsztoru Monserrat. Katalonia, XIX w. Zdjęcia

Film animowany
2002 - Malachei - Aniołowie Zdjęcia

Serial dokumentalny
1996 - Co daje szkoła filmowa w Filmówka
Spektakl telewizyjny

2014 - Rewizor, Zdjęcia

2002 - Zdaniem Amy Realizacja światła
2000 - Simpatico Zdjęcia, Realizacja światła
1998 - Z prochu powstałeś Zdjęcia
1997 - Zmierzch długiego dnia Zdjęcia,
1997 - Zbrodnia z premedytacją Realizacja, Realizacja światła
1996 - Rutheford i syn Realizacja światła
1993 - Karol Zdjęcia
1992 - Rozmowa z diabłem Realizacja telewizyjna