Jerzy Zieliński, ASC

Informacje

Rok urodzenia: 1950

 

Wykształcenie

Wydział Operatorski PWSFTviT w Łodzi; dyplom 1975

 

Nagrody

2015 - LETNIE PRZESILENIE - Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych; od roku 2012 Gdynia Film Festival) Nagroda za zdjęcia

2015- LETNIE PRZESILENIE, Bydgoszcz (od roku 2010; w latach 1993-99 Toruń; w latach 2000-09 Łódź) (Międzynarodowy Festiwal Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych "Plus Camerimage") Nagroda Główna w Konkursie Filmów Polskich

1991- UCIECZKA Z KINA WOLNOŚĆ, Nagroda Szefa Kinematografii za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnego za zdjęcia w dziedzinie filmu fabularnego

1981 - ELEMENTARZ, Kraków (Krakowski Festiwal Filmowy - Międzynarodowy Konkurs Filmów Krótkometrażowych; do roku 2000 Międzynarodowy Festiwal Filmów Krótkometrażowych) Brązowy Smok za zdjęcia

1980- KLUCZNIK, Olsztyn (Festiwal Polskiej Twórczości Telewizyjnej) nagroda jury za zdjęcia do filmu

1979- ARIA DLA ATLETY, Gdynia (do 1986 Gdańsk) (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych; od roku 2012 Gdynia Film Festival) Nagroda za zdjęcia

 

Filmografia

/wybrane tytuły/

2013 Letnie przesilenie, reż. M. Rogalski

2010 Baby sa jakies inne, reż. Marek Koterski,

2009 THE COURAGEOUS HEART OF IRENA SENDLER, reż. John Kent Harrison, zdjęcia

2008 The Lazarus Project
2005 Fun with Dick and Jane
2004 The SpongeBob SquarePants Movie
2004 Dodgeball: A True Underdog Story
The Lizzie McGuire Movie
2002 "Monk" (2 episodes)
2001 Who Is Cletis Tout?
2001 Bubble Boy
1999 Galaxy Quest
1999 The Third Miracle
1999 Teaching Mrs. Tingle
1998 Home Fries
1997 Washington Square
1997 That Darn Cat
1995 Powder
1995 Houseguest
1995 Little Surprises
1993 Swing Kids
1991 Paradise
1991 Ucieczka z kina "Wolnosc"
1990 Fools of Fortune
1989 Valentino Returns
1989 The January Man
1988 In a Shallow Grave
1988 Stars and Bars
1986 Flight of the Spruce Goose
1985 Medium
1984 Cal
1984 Przeznaczenie
1982 Limuzyna Daimler-Benz
1981 Dreszcze
1981 Czule miejsca
1980 Aria dla atlety
1980 Wizja lokalna 1901
1979 Niewdziecznosc (TV)
1979 Klucznik (TV)
1978 Sztygar na zagrodzie
1976 Elementarz (1976)

Reżyseria

2015 "Król życia", film fabularny, reżyseria

 

Video

demo - Jerzy Zieliński