Jan Peszek

Informacje

Rok urodzenia: 1944

 

Wykształcenie

1966 - PWST w Krakowie

 

Nagrody

  • Nagroda
    Szczecin - XV Przegląd Teatrów Małych Form - nagroda specjalna Ministra Kultury i Sztuki dla zespołu spektaklu "Kwartet" Schaeffera w reż. Mikołaja Grabowskiego
  • 1981
    Nagroda
    Wrocław - XXII FPSW - za rolę Gonzala w "Trans-Atlantyku"
  • 1982
    Nagroda
    Srebrny Pierścień za rolę Gonzala w "Trans-Atlantyku" Gombrowicza
  • 1983
    Nagroda
    Opole - IX OKT - za rolę Strawińskiego w sztuce "Listopad" Rzewuskiego
  • 1985
    Nagroda
    Szczecin - XX Przegląd Teatralny Małych Form - za wybitną kreację w "Scenariuszu dla trzech aktorów" Schaeffera
  • 1985
    Nagroda
    Kalisz - XXV KST - za rolę Gillera w spektaklu "Wysocki" Zawistowskiego
  • 1987
    Nagroda
    Wrocław - XXVI FPSW - nagroda Wojewody Wrocławskiego za realizację i wykonanie "Scenariusza dla trzech aktorów" Schaeffera
  • 1987
    Nagroda
    Przewodniczącego Komitetu d/s RiTV za kreacje aktorskie w spektaklach TV "Opowieści Hollywoodu", "Fizycy", "Ferdydurke"
  • 1987
    Nagroda
    im. Zelwerowicza za role w "Scenariuszu dla trzech aktorów" i "Republice marzeń"
  • 1988
    Nagroda
    Kalisz - XXVIII KST - nagroda główna za stworzenie kreacji aktorskiej w przedstawieniu "Scenariusz dla trzech aktorów"
  • 1988
    Nagroda
    Opole - XIV OKT- za rolę Jakuba w "Republice marzeń"
  • 1989
    Nagroda
    Srebrny Pierścień za wspaniałe kreacje w sztukach B. Schaeffera oraz W. Gombrowicza
  • 1991
    Nagroda
    Kalisz - XXXI KST - nagroda dziennikarzy za rolę Truffaldina w "Księżniczce Turandot"
  • 1994
    Nagroda
    II Festiwal Polskiej Twórczości TV - za rolę Jethro w spektaklu "Palec Boży"
  • 1995
    Nagroda
    "Złoty Wawrzyn Grzymały", nagroda Bydgoskiego Towarzystwa Teatralnego dla najlepszych aktorów (12. 01)
  • 1995
    Nagroda
    Nowy Jork - I Festiwal Sztuk Wschodnioeuropejskich - nagroda za występ w "Scenariuszu dla jednego aktora" wg tekstu B. Schaeffera
  • 1997
    podczas II Festiwalu Gwiazd w Międzyzdrojach odcisnął dłoń na Promenadzie Gwiazd
  • 2014
    Nagroda
    Nagroda Miasta Krakowa za "wybitne osiągnięcia w sztuce aktorskiej"
  • 2014
    Odznaczenie
    Krzyż Oficerski Orderu Odrodzenia Polski za "wybitne zasługi dla polskiej kultury, za osiągnięcia w pracy twórczej i działalności artystycznej"
  • 2014
    Odznaczenie
    Złoty Medal "Zasłużony Kulturze - Gloria Artis"
  • 2015
    Nagroda
    Nagroda ms, przyznana przez Muzeum Sztuki w Łodzi za "szczególne wsparcie udzielone Muzeum"
  • 2015
    Nagroda
    "Złoty Anioł" za "niepokorność twórczą" na 13. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym "Tofifest" w Toruniu
 

Filmografia

wybrana filmografia

2017 - JULIUSZ, reż. A.Pietrzak (ojciec)

2016 - AMOK reż. Katarzyna Adamik (Profesor Horowitz)

2016 - ARTYŚCI, reż. Monika Strzępka,

2016 - PO PROSTU PRZYJAŹŃ, reż. Filip Zylber,

2015 - ZŁE UCZYNKI, reż. Piotr Domalewski, (pacjent)

2015 - KRÓL ŻYCIA reż.Jerzy Zieliński(Profesor"Chacha")

2014 - POLSKIE GÓWNO reż.Grzegorz Jankowski(Roman Bloom)

2013 - HISZPANKA Obsada aktorska (Tytus Ceglarski),

2011 - SYBERIADA POLSKA Obsada aktorska (Korniłowicz),

2007 - TAJEMNICA TWIERDZY SZYFRÓW Obsada aktorska (profesor Hans Kunze),

2005 - 6, 11, 12 w BOŻA PODSZEWKA. CZĘŚĆ DRUGA Obsada aktorska (profesor Witold Romahn),

2004 - PRĘGI Obsada aktorska (redaktor),

2004 - SPAM Obsada aktorska (ordynator),

2003-2005 - DEFEKT Obsada aktorska (Jan Ginter, ojciec Elżbiety),

2003 - UBU KRÓL Obsada aktorska (Ubu),

2001 - EUCALYPTUS Obsada aktorska (lekarz zmieniający płeć Grzbieta),

2001 - LISTY MIŁOSNE Obsada aktorska (lekarz Jerzy, kochanek Teresy),

2001 - 2, 3 w MARSZAŁEK PIŁSUDSKI Obsada aktorska (kapitan Józef Rybak, przedstawiciel wywiadu austriackiego w Krakowie),

1999 - NA PLEBANII W WYSZKOWIE 1920 Obsada aktorska (ksiądz Wiktor Mieczkowski),

1999 - 10 w POLICJANCI Obsada aktorska (ksiądz Kotlarczyk),

1999 - OJCIEC MARNOTRAWNY (12) w RODZINA ZASTĘPCZA Obsada aktorska (ojciec Romka),

1997 - DARMOZJAD POLSKI Obsada aktorska (Juliusz),

1997 - WARSZAWA (4), GOSPODARSTWO I OGRODY (5), RÓWNINA (7) w SŁAWA I CHWAŁA Obsada aktorska (Szuszkiewicz, prawnik Bilińskich; w odcinku 4 nie występuje w czołówce),

1996 - DZIEŃ WIELKIEJ RYBY Obsada aktorska (Jan),

1996 - 8 w EKSTRADYCJA 2 Obsada aktorska (ksiądz Jan, przyjaciel Halskiego),

1996 - INWAZJA ŚWIĄTECZNA (5) w MASZYNA ZMIAN. NOWE PRZYGODY Obsada aktorska (Pułkownik Matula),

1996 - NOCNE GRAFFITI Obsada aktorska (Rafał Nowak, producent narkotyków),

1995 - LES MILLES Obsada aktorska (Alexander Hazenfoeder),

1995 - ŁAGODNA Obsada aktorska (lekarz),

1994 - SPIS CUDZOŁOŻNIC Obsada aktorska (dziekan),

1994 - ŚMIERĆ JAK KROMKA CHLEBA Obsada aktorska (major WP, przedstawiciel WRON),

1993 - POD KLUCZ CZYLI PRAWO WŁASNOŚCI (13) w 40-LATEK. 20 LAT PÓŹNIEJ Obsada aktorska (Konstanty Zioło, doktor filozofii),

1993 - STRASZNY SEN DZIDZIUSIA GÓRKIEWICZA Obsada aktorska (hrabia Jaromir),

1992 - KIEDY ROZUM ŚPI Obsada aktorska (Kaltfisch),

1991 - 30 DOOR KEY Obsada aktorska (Młodziak),

1991 - A WOMAN AT WAR Obsada aktorska (doktor Emil Breslauer),

1991 - PANNY I WDOWY Obsada aktorska (aktor Stanisław Chmurka, mąż Eweliny, ojciec Zuzanny),

1991 - 4, 5 w PANNY I WDOWY (serial tv) Obsada aktorska (aktor Stanisław Chmurka, mąż Eweliny, ojciec Zuzanny),

1991 - V. I. P. Obsada aktorska (Delekta, wiceminister spraw zagranicznych),

1990 - EMINENT DOMAIN Obsada aktorska (pisarz Pióro),

1990 - KORCZAK Obsada aktorska (Max Bauer),

1990 - POŻEGNANIE JESIENI Obsada aktorska (hrabia Jędruś Łohoyski),

1990 - UCIECZKA Z KINA "WOLNOŚĆ" Obsada aktorska (Raskolnikow),

1990 - ZAKŁAD Obsada aktorska (dyrektor zakładu Wygon),

1990 - ŻYCIE ZA ŻYCIE. MAKSYMILIAN KOLBE Obsada aktorska (ojciec gwardian w klasztorze w Niepokalanowa),

1989 - BAL NA DWORCU W KOLUSZKACH Obsada aktorska (Horacy),

1988 - ŁABĘDZI ŚPIEW (1988) Obsada aktorska (Stefan Dziedzic, scenarzysta filmowy),

1988 - NIEZWYKŁA PODRÓŻ BALTAZARA KOBERA Obsada dubbingu,

1988 - SCHODAMI W GÓRĘ SCHODAMI W DÓŁ Obsada aktorska (Eustachy Lilipowski),

1987 - TRÓJKĄT BERMUDZKI Obsada aktorska (Ludwik Włodarski),

1986 - OSTATNIE LATO (6) w NA KŁOPOTY... BEDNARSKI Obsada aktorska (jubiler Johann Gerhard),

1986 - PRYWATNE ŚLEDZTWO Obsada aktorska (Marek, przyjaciel Rafała),

1984 - PISMAK Obsada aktorska (Sykstus),

1984 - POWRÓT (6) w ROZALKA OLABOGA Obsada aktorska (inżynier),

1984 - MIŁOŚĆ PIOTRA (7) w RYCERZE I RABUSIE Obsada aktorska (zakonnik Stanisław Zgurski, przyrodni brat Konstancji),

1983 - OSTRZE NA OSTRZE Obsada aktorska (zakonnik Stanisław Zgurski, przyrodni brat Konstancji),

1982 - BLUSZCZ Obsada aktorska (Wojtek),

1981 - BYŁ JAZZ Obsada aktorska (Gajec z UB),

1979 - EPIZOD Obsada aktorska,

1979 - PODRÓŻ DO ARABII Obsada aktorska (Jan Rościszewski, mąż Anny),

1975 - ŻELAZNA OBROŻA Obsada aktorska (dziennikarz; w napisach imię: Janusz),

1971 - SZEROKIEJ DROGI, KOCHANIE Obsada aktorska (mężczyzna przy poczcie),

1969 - ZNAKI NA DRODZE Obsada aktorska (kierowca Bakalarzewicz),