Magdalena Lamparska

Informacje

Rok urodzenia: 1988

 

urodzona w 1988 r. w Słupsku. Przez wiele lat chórzystka Chóru „Fantazja” w Słupsku (zdobywcy trzykrotnego Grand Prix w Ogólnopolskim Konkursie Chórów a capella w Bydgoszczy oraz wielu innych nagród). Absolwentka Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. Nazywana „jedną z piękniejszych i utalentowanych aktorek telewizyjnych, filmowych i teatralnych młodego pokolenia.” Już na drugim roku studiów zadebiutowała na ekranie telewizyjnym w serialu ”39 i pół” wcielając się w role Marty, dziewczyny głównego bohatera. Zagrała gościnnie w serialu „Ojciec Mateusz” i „Prawo Agaty”, „O mnie się nie martw”. Szerszej publiczności dała się poznać jako bardzo sympatyczna i niezwykle ambitna kelnerka Marta w „Hotelu 52”. Na dużym ekranie zadebiutowała w pięknym i przejmującym filmie Michała Kwiecińskiego „Jutro idziemy do kina” wcielając się w rolę Małgosi. Później były epizody w filmie „Big love” w reż. B.Białowąs , w filmie Pawła Borowskiego „Zero” oraz w etiudzie „Możesz być kim chcesz”. Jednak największym sukcesem była główna rola w polsko-rosyjskiej produkcji „Tylko nie teraz” w reż. W. Pendrakowskiego. Lamparska wcieliła się w postać młodej dziewczyny Elki, w której zakochał się radziecki żołnierz stacjonujący w pobliskich koszarach. U boku Domagarowa i D.Olbrychskiegio stworzyła kreację, która została doceniona i nagrodzona na prestiżowych filmowych festiwalach w Petersburgu i Moskwie. Magdalena Lamparska jest również aktorką Teatru Narodowego w Warszawie gdzie zadebiutowała rolą Aliny w przedstawieniu „Balladyna” w reż. A. Tyszkiewicza. Można również ją zobaczyć w Teatrze Kwadrat w sztukach: „Ślub doskonały” jako Julie i „Berek czyli upiór w moherze” jako Małgosia oraz w roli głównej w pastiszu „Klaps! 50 twarzy Greya” w reż. J. Weigerbera w Teatrze Polonia jako Natasza Wood. Dużym zainteresowaniem cieszyła się jej rola w filmie „Listy do M.2″, który swoją premierę miał pod koniec ubiegłego roku. Magdalena Lamparska od lat dzieli swój czas między Polską a Ameryką, co ostatnio przełożyło się również na jej karierę zawodową. U boku tak elektryzujących gwiazd, jak Jessica Chastain i Daniel Brühl zagrała w dramacie o II wojnie światowej „The Zookeeper’s Wife” Nowozelandki Niki Caro, nominowanej do canneńskiej Złotej Palmy. Ze Stephenem Baldwinem, znanym chociażby z „Urodzony 4 lipca”, zagrała również w komedii „No Panic with a Hint of Hysteria” Tomasza Szafrańskiego. Oba filmy będą miały swoje premiery jesienią tego roku. W kinach właśnie można ją oglądać w filmie „Kochaj” Marty Plucińskiej, gdzie wcieliła się w rolę Weroniki (jedna z głównych ról w tym filmie).
Od 2 listopada zobaczymy Magdalenę Lamparską w nowym obrazie Ryszarda Zatorskiego „Porady na Zdrady”, w którym aktorka wciela się w postać Kaliny.
Jako nastolatka zakochała się w teatrze. W możliwości ekspresji i wyrażaniu siebie. Do tej pory powtarza: „W teatrze jak w domu”. Możliwość konfrontacji z żywym audytorium niesamowicie
kształtuje aktora, rozwija jego umiejętności i wyobraźnię a przede wszystkim obecność „tu i teraz”. Sama wierzy, że sukces składa się z talentu, szczęścia a przede wszystkim z ciężkiej pracy. Konsekwencja w działaniu i wytrwałość wykształciła od najmłodszych lat grając prze 12 lat w siatkówkę. Wierzy, że jeśli chce się być lepszym, trzeba ćwiczyć i ciągle się uczyć. Dlatego po skończeniu Akademii Teatralnej w Warszawie ciągle podróżuje po całym świecie kształcąc swój warsztat aktorki, wokalny i taneczny. Obecnie uczy się w prestiżowym studiu aktorskim Ivany Chubbuck w Los Angeles. Dla Magdalena Lamparskiej aktorstwo to nie tylko zawód ale przede wszystkim ogromna pasja.

Urodzona w 1988 r. w Słupsku. Przez wiele lat chórzystka Chóru „Fantazja” w Słupsku (zdobywcy trzykrotnego Grand Prix w Ogólnopolskim Konkursie Chórów a capella w Bydgoszczy oraz wielu innych nagród). Absolwentka Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. Nazywana „jedną z piękniejszych i utalentowanych aktorek telewizyjnych, filmowych i teatralnych młodego pokolenia.” Już na drugim roku studiów zadebiutowała na ekranie telewizyjnym w serialu ”39 i pół” wcielając się w role Marty, dziewczyny głównego bohatera. Zagrała gościnnie w serialu „Ojciec Mateusz” i „Prawo Agaty”, „O mnie się nie martw”. Szerszej publiczności dała się poznać jako bardzo sympatyczna i niezwykle ambitna kelnerka Marta w „Hotelu 52”. Na dużym ekranie zadebiutowała w pięknym i przejmującym filmie Michała Kwiecińskiego „Jutro idziemy do kina” wcielając się w rolę Małgosi. Później były epizody w filmie „Big love” w reż. B.Białowąs , w filmie Pawła Borowskiego „Zero” oraz w etiudzie „Możesz być kim chcesz”. Jednak największym sukcesem była główna rola w polsko-rosyjskiej produkcji „Tylko nie teraz” w reż. W. Pendrakowskiego. Lamparska wcieliła się w postać młodej dziewczyny Elki, w której zakochał się radziecki żołnierz stacjonujący w pobliskich koszarach. U boku Domagarowa i D.Olbrychskiegio stworzyła kreację, która została doceniona i nagrodzona na prestiżowych filmowych festiwalach w Petersburgu i Moskwie. Magdalena Lamparska jest również aktorką Teatru Narodowego w Warszawie gdzie zadebiutowała rolą Aliny w przedstawieniu „Balladyna” w reż. A. Tyszkiewicza. Można również ją zobaczyć w Teatrze Kwadrat w sztukach: „Ślub doskonały” jako Julie i „Berek czyli upiór w moherze” jako Małgosia oraz w roli głównej w pastiszu „Klaps! 50 twarzy Greya” w reż. J. Weigerbera w Teatrze Polonia jako Natasza Wood. Dużym zainteresowaniem cieszyła się jej rola w filmie „Listy do M.2″, który swoją premierę miał pod koniec ubiegłego roku. Magdalena Lamparska od lat dzieli swój czas między Polską a Ameryką, co ostatnio przełożyło się również na jej karierę zawodową. U boku tak elektryzujących gwiazd, jak Jessica Chastain i Daniel Brühl zagrała w dramacie o II wojnie światowej „The Zookeeper’s Wife” Nowozelandki Niki Caro, nominowanej do canneńskiej Złotej Palmy. Ze Stephenem Baldwinem, znanym chociażby z „Urodzony 4 lipca”, zagrała również w komedii „No Panic with a Hint of Hysteria” Tomasza Szafrańskiego. Oba filmy będą miały swoje premiery jesienią tego roku. W kinach właśnie można ją oglądać w filmie „Kochaj” Marty Plucińskiej, gdzie wcieliła się w rolę Weroniki (jedna z głównych ról w tym filmie).
Od 2 listopada zobaczymy Magdalenę Lamparską w nowym obrazie Ryszarda Zatorskiego „Porady na Zdrady”, w którym aktorka wciela się w postać Kaliny.
Jako nastolatka zakochała się w teatrze. W możliwości ekspresji i wyrażaniu siebie. Do tej pory powtarza: „W teatrze jak w domu”. Możliwość konfrontacji z żywym audytorium niesamowicie kształtuje aktora, rozwija jego umiejętności i wyobraźnię a przede wszystkim obecność „tu i teraz”. Sama wierzy, że sukces składa się z talentu, szczęścia a przede wszystkim z ciężkiej pracy. Konsekwencja w działaniu i wytrwałość wykształciła od najmłodszych lat grając prze 12 lat w siatkówkę. Wierzy, że jeśli chce się być lepszym, trzeba ćwiczyć i ciągle się uczyć. Dlatego po skończeniu Akademii Teatralnej w Warszawie ciągle podróżuje po całym świecie kształcąc swój warsztat aktorki, wokalny i taneczny. Dla Magdalena Lamparskiej aktorstwo to nie tylko zawód ale przede wszystkim ogromna pasja. „Jeśli nic nie zmienisz, nic się nie zmieni. Codziennie chce być lepsza niż byłam wczoraj. To ja. Jestem wolna.”

 

 

 

Znajomość języka:

- angielski biegle

 

Wykształcenie

2010- ukończyła Akademię Teatralną im. A. Zelwerowicza w Warszawie

 

Nagrody

2010
- wyróżnienie za główną rolę żeńską w filmie "Tolko nie siejczas"/Tylko nie teraz w rez. W.Pendrakowskiego w Petersburgu na festiwalu "Kinoforum"
- główna nagroda za rolę żeńską na VIII Otwartym festiwalu Teatru i Filmu Rosyjskiego "Amurska Jesień 2010" w Moskiwie za rol ew filmie "Tolko nie siejczas" w reż. W. Pendrakowskiego

 

Filmografia

Film

2017 - Nianie w wielkim mieście , serial TV (Dana)

2016 – Porady na Zdrady – reż. R. Zatorski, film fabularny (Kalina)

2015 – The Zookeeper’s Wife – reż. Niki Caro, film fabularny (Wanda Englert)

2015 – Kochaj – reż. M. Plucińska, film fabularny (Weronika)

2015 – Bez paniki, z odrobiną histerii – reż. T. Szafranski, film fabularny (Kamila)

2015 –  Listy do M 2 – reż. M. Dejczer, film fabularny (Magda)

2014 – Wkręceni 2 – reż. P. Wereśniak, film fabularny,

2014 – Ojciec Mateusz - serial TV (Anna)

2014 – O mnie się nie martw - serial TV, odc. 7 (Marlena)

2013 – To nie koniec świata– serial TV, (Ulka)

2013 – Bogowie – reż. Ł. Palkowski, film fabularny,

2012 – Animus – reż. P. Jurek, film krótkometrażowy, (Agata)

2012 – Big Love – reż. B. Białowąs, film fabularny,

2012 – Prawo Agaty – serial TV, odc. 13 (Marlena Moczulska)  

2011 – Ojciec Mateusz– serial TV, odc. 76 (Bożena)   

2011 – Na dobre i na złe – serial TV, odc. 432 (Joasia)
2010-2012 – Hotel 52 – serial TV, Polsat (Marta)  

2009 – Zero – reż. Paweł Borowski, film fabularny,

2008 – Tylko nie teraz – reż. V. Pendrakowskyi,

2008- 2010 – 39 i pół – serial TV (Marta)

2007 – Jutro idziemy do kina – reż. M. Kwieciński, film fabularny (Małgosia)

 

Teatr
2014 - KLaps!50 Twarzy Greya, reż. John Weisgerber, rola Natasza

2013 - Berek czyli upiór w moherze, reż. Andrzej Rozhin, rola Małgorzata

2012 - Ślub doskonały, reż. Marcin Sławiński, rola Julie
2012 - Balladyna , reż. A. Tyszkiewicz, rola Alina, Teatr Narodowy
2012 - Kabaret na koniec świata "Komunikacja", rez. W.Kostrzewski, Laboratorium Dramatu
2012 - Kabaret na koniec świata "O Pieknie", reż. W.Kostrzewski, Laboratorium Dramatu

2011 - Pożarcie Królewny Bluetki - spektakl charytatywny z udziałem wolontariuszy z fundacji "Nasze dzieci"