Dorota Kamińska

Informacje

Rok urodzenia: 1955

Włosy: blond,

Oczy : niebieskie

Wzrost 172 cm

 

Znajomość języka:

- angielski średniozaawansowany

- rosyjski średniozaawansowany

 

Wykształcenie

PWST Warszawa - 1979

 

Nagrody

2005 - ORZEŁ, Polska Nagroda Filmowa, nominacja w kategorii: Najlepsza Drugoplanowa Rola Kobieca za "Pręgi"

 

Filmografia

2013-2015 BARWY SZCZĘŚCIA reż. zbiorowy (Ewelina Krawczyk)

2013-2017 KLAN reż. zbiorowy (Jadwiga)

2014

OJCIEC MATEUSZ, reż. Filip Zylber (Jadwiga)

2012
PARADOKS (Szefowa) reż. G.Zglinski

2011
PLEBANIA (Julia Bazińska)

2010
OJCIEC MATEUSZ, reż. Andrzej Kostenko (Irena Madera), gościnnie odc. 37

2009:
TANCERZE, reż.Bruce Parramore, Barbara Borkała (matka Piotra)

2008:
NA KOCIĄ ŁAPĘ, reż. Paweł Karpiński, Paweł Chmielewski

2007:
FALA ZBRODNI (od 2003), reż. Okił Khamidow, Krzysztof Lang, Filip Zylber (Szefowa)

2006:
PIERWSZA MIŁOŚĆ (od 2005) (Ewa)
NA DOBRE I NA ZŁE (Hanka, żona Janusza), gościnnie odc. 255 i 159

2005
BIURO KRYMINALNE, reż. Okił Khamidow (Ewa Zygula), gościnnie odc. 1
DOSKONAŁE POPOŁUDNIE, reż. Przemysław Wojcieszek (Barbara)

2004:
PRĘGI, reż. Magdalena Piekorz (Matka Tani)

2003:
KASIA I TOMEK, reż. Jurek Bogajewicz (pani psycholog), gościnnie odc. 7
ZOSTAĆ MISS 2 , reż. Wojciech Pacyna (Malwina)
PSIE SERCE (od 2002), reż. Adek Drabiński, (Baśka)
GORĄCY TEMAT (od 2002), reż. Zbigniew Trzciński, Krzysztof Lang (Lucyna)

2001:
WIEDŹMIN, reż. Marek Brodzki (Eithne)
KAMELEON, reż. Janusz Kijowski (Agata)
ZOSTAĆ MISS, reż. Wojciech Pacyna (Malwina)

2000:
ŚWIAT WG KIEPSKICH, reż Okił Khamidow, gościnnie odc. 43
CÓRKA KONSULA, reż. Jean-Luis Daniel
SUKCES reż. Andrzej Kostenko (Natalia Szapnik)

1999:
POLICJANCI, reż. Łukasz Wylężałek (Prokurator Szczucka)

1997:
KOCHAJ I RÓB CO CHCESZ, reż. Robert Gliński (Łucja Werczak)
OSTATNI KRĄG, reż. Krzysztof Zanussi (dziennikarka)

1995:
FITNESS CLUB (od 1994), reż. Paweł Karpiński (Majka Weber)

1992:
IF YOU BUY ME A COUCH, reż Renata Stachura /Krysia Laurentowicz/
WSZYSTKO, CO NAJWAŻNIEJSZE..., reż. Robert Gliński / Funkcjonariuszka NKWD/

1990
KAJ`S FRDSELSDAG, reż L. Scherfig

1989
CO LUBIĄ TYGRYSY, reż. Krzysztof Nowak, /Krysia/

1988-1991
W LABIRYNCIE, reż. Paweł Karpiński /Danuta Mayer/

1987
MISJA SPECJALNA, reż. Janusz Rzeszewski /Ewa Kokocińska/
CESARSKIE CIĘCIE, reż. Stanisław Moszuk /Komolowa, ciężarna w szpitalu/

1986
KINO OBJAZDOWE, reż. Stanisław Jędryka /Danusia, dziewczyna Miecia/
MAGMA, reż. Leszek Staroń

1985
PROBLEMAT PROFESORA CZELAWY, reż. Zygmunt Lech /Wanda Czelawowa, żona profesora/
OCH, KAROL, reż. Roman Załuski /Wanda/

1984
PROKA, reż. Isa Chosja /Siostra Proki/
TRAPEZ, reż. Hieronim Przybył /Krystyna/

1983
NA STRAŻY SWEJ STAĆ BĘDĘ, reż. Kazimierz Kutz /Bożena/

1982
KARATE PO POLSKU, reż. Wojciech Wójcik /Dorota/
ŻYCIE KAMILA KURANTA, reż. Grzegorz Warchoł /Jadzia/

1981
BYŁ JAZZ, reż. Feliks Falk /koleżanka Erwina/
07- ZGŁOŚ SIĘ, reż Krztsztof Szmagier /recepcjonistka Basia/

1980
DOM, reż. Jan Łomnicki

1978
RODZINA POŁANIECKICH, reż. Jan Rybkowski
ŚLAD NA ZIEMI , reż. Zbigniew Chmielewski /pielęgniarka Zosia/

1976
BARWY OCHRONNE, reż. Krzysztof Zanussi /Maria Piechowiak/


TEATR TV


1988
TEATR CZASÓW NERONA I SENEKI (E. Radziński),reż. Konstanty Ciciszwili /Wenus/

1986
ALGI (K. Boruń), reż.Jacek Hohensee



NAJWAŻNIEJSZE ROLE TEATRALNE


2007
PRZYJAZNE DUSZE, reż. P. Okoński /Marta Bradshaw/, Teatr Komedia Wrocław

2001
STOSUNKI NA SZCZYCIE, reż. J. Bończak /Lady Lillian Partridge/, Teatr Komedia Warszawa

1999
MORDERSTWO W HOTELU, reż. W. Kaczkowski /Arlene Miller/

1989
PIELGRZYMI I TUŁACZE, reż. J. Kalina Teatr Studio Warszawa

1988
DZIAŁANIA UBOCZNE, reż. A. Hanuszkiewicz /Gina/, Teatr Studio Warszawa
POŻARCIE KRÓLEWNY BRUETKI, reż. E. Złotowska, Teatr za Daleki Warszawa

1986
ZAGRAJ TO JESZCZE RAZ, reż. A. Hanuszkiewicz /Sharon/
OPERA ZA TRZY GROSZE, reż. J. Grzegorzewski /Ladacznica/ Teatr Studio Warszawa

1984
TRYPTYK, reż. M. Orski Teatr Studio Warszawa

1982
PARAWANY, reż. J. Grzegorzewski /Dżemila/ Teatr Studio Warszawa

1980
PROCES, reż. H. Baranowski /Leni/ Teatr Studio Warszawa

1979
FERDYDURKE, reż. Z. Wróbel /Cimkiewicz/ Teatr Studio Warszawa
ŚPIEW NA DZIEWIĘĆ WIESZAKÓW, reż. E. Korin /Lilia Szumichin/
GIGANCI Z GÓR L.PIRANDELLO - Dyament reż. A.Majewski;
PRZEDSTAWIENIE POŻEGNALNE P.Muller - Merlin reż. Bogusław Linda;
ZAGRAJ TO JESZCZE RAZ W.Allen - Sharon, reż. Adam Hanuszkiewicz;
DZIAŁANIA UBOCZNE W.Allen - Dziewczyna, reż. Adam Hanuszkiewicz;
TAMARA J.Krizanc Rola tytułowa reż.Maciej Wojtyszko


PROGRAM TV

1996-2002 - cotygodniowy magazyn filmowy OSKAR Polsat TV (autorka i prowadząca)

1998-2000 - cotygodniowy program typu talk-show WYTRYCH DAMSKI Nasza TV
Kilka kabaretowych list przebojów TVP 1


CYKL TV

2003
Bimber - z cyklu "PSIE SERCE" reż. Adek Drabiński /Baśka/

1997
Ostatni krąg - z cyklu: OPOWIEŚCI WEEKENDOWE, reż. Krzysztof Zanussi /Dziennikarka/

1990
Mój Izkor - PAMIĘCI TYCH KTÓRZY ODESZLI, reż. Włodek Gołaszewski Żydówka

1985
Problemat profesora Czelawy - z cyklu: OPOWIEŚCI NIESAMOWITE, reż.Zygmunt Lech /Wanda/